Tradițiile și obiceiurile sălăjene, promovate la Zalău

Data: 15 Septembrie 2017

Tradiţiile şi obiceiurile din Sălaj, alături de gastronomia şi poveş­tile locului vor fi prezentate du­mi­nică, 24 septembrie, la Zalău, la evenimentul „Haidaţ pă la noi! Deschideţi lada cu zestre sălăjeană”, organizat de Centrul Naţional de Informare şi Promo­vare Turistică (CNIPT) Zalău, cu prilejul Zilei Mondiale a Turismu­lui. Bianca Pop, directorul CNIPT Zalău, a precizat că manifesta­rea, la a doua ediţie, va pune la dispoziţia publicului ateliere, de la cele dedicate în special co­piilor - confecţionarea mărgelelor, a păpuşilor, ateliere de cusut ori de pictură - la cele cu adresabi­li­tate extinsă. Vor exista și stan­duri cu produse artizanale - icoane pictate pe lemn, bijuterii, accesorii lucrate manual, împle­tituri de nuiele, cusături şi ţe­să­turi, produse cosmetice din lavandă şi preparate tradiţionale. Comunele care participă vor prezenta produse din zonă, ale meşterilor populari şi degustări de preparate locale, precum plăcinte, sarmale cu păsat, co­coradă cu brânză şi varză, pâine de casă, pancove, brânzeturi, miere de albine sau dulceaţă, sau din mâncarea specific sălă­jeană, gătită de maestrul bucătar Mircea Groza, conform Agerpres. Din program mai fac parte scene­ta „Reînvierea habei tradiţionale - Danţul la şură”, jucată de elevele Colegiului Naţional „Silvania” Zalău, şi spectacole folclorice susţinute de Ansamblul „Socă­ciţele” din Meseşeni, elevi şi profesori de la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, Ansamblul Folcloric „Columna” şi Ansamblul Artistic „Porolissum”, ale Casei Municipale de Cultură Zalău.