Tradiţionala procesiune la Piatra Neamţ
Credincioşi din toate colţurile oraşului Piatra Neamţ au participat vineri seară la procesiunea cu moaştele Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic, desfăşurată pe străzile municipiului nemţean. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a condus ceremonialul religios, săvârşind şi slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica „Sfântul Ioan Domnesc" din localitate.
Sfântul Proroc Ioan Botezătorul este ocrotitorul municipiului Piatra Neamţ. Potrivit tradiţiei, şi în acest an, în preajma sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul au fost organizate mai multe evenimente religioase. Acestea au debutat joi după-amiază, când la Biserica „Sfântul Ioan Domnesc" din Piatra Neamţ au fost aduse spre închinare moaştele Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic. Sfintele moaşte au fost aşezate în biserică, iar credincioşii au trecut în permanenţă pentru a se ruga.
În după-amiaza zilei de vineri, la Biserica „Sfântul Ioan Domnesc" slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, la final, a adresat celor prezenţi cuvânt de învăţătură: „Sfântul Ioan Botezătorul i-a avut ca părinţi pe Sfinţii Zaharia şi Elisabeta. Şi spune Sfântul Evanghelist Luca: «Şi erau amândoi drepţi înaintea lui Dumnezeu, umblând fără prihană în toate poruncile şi rânduielile Domnului». Erau aşadar temători de Dumnezeu şi împlinitori ai poruncilor. Cum ar trebui să fie tatăl ideal şi mama ideală? Răspunsul nu poate fi decât unul: temători de Dumnezeu, pe de o parte, şi împlinitori ai poruncilor lui Dumnezeu, pe de altă parte. Întărind cele spune, acum trei mii de ani, înţeleptul Solomon a spus că frica de Dumenzeu este începutul înţelepciunii. Cel care nu are frică de Dumnezeu şi nu are ruşine de oameni în accepţiunea populară este un om care nu merită denumirea de om".
Momentul culminant al zilei ajunului sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul l-a reprezentat procesiunea cu racla cu moaştele Sfântului Iosif, când, în frunte cu IPS Părinte Teofan, preoţii şi credincioşii prezenţi au mers pe principalele străzi ale urbei. Ţinând în mâini lumânări aprinse şi flori de câmp, simbolul Sânzienelor, credincioşii nemţeni au însoţit racla cu sfintele moaşte, ce a trecut pe rând pe traseul Biserica „Sfântul Ioan Domnesc" (Turnul lui Ştefan cel Mare) - Teatrul Tineretului - Rondul peste râul Cuiejdiu - Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina" - Protopopiatul Piatra Neamţ - Consiliul Judeţean - Biserica „Sfântul Ioan Domnesc". Preoţii care au luat parte la pelerinaj i-au binecuvântat de-a lungul traseului pe credincioşi şi i-au stropit cu agheasmă.
Sfinţire de apartament Pro Vita în Piatra Neamţ
Tot în cursul după-amiezii de vineri, Părintele Mitropolit Teofan a sfinţit un apartament al Biroului ProVita - Piatra Neamţ. Este prima locaţie de acest gen din Eparhia Iaşilor destinată femeilor care se confruntă cu o sarcină neaşteptată şi întâmpină dificultăţi. Acestea vor primi aici atât sprijin material, cât şi consiliere, după cum ne-a declarat Cosmin Brânză, referent în cadrul Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Această locaţie este o nouă modalitate prin care Departamentul Pro Vita lucrează cu femeile însărcinate aflate în dificultate. Apartamentul va fi înregistrat şi folosit de Biroul Pro Vita din cadrul Protopopiatului Piatra Neamţ. Sperăm să fie asul din mânecă atunci când vom întâmpina cazuri de femei care vor să avorteze. Nu numai că vom consilia aceste persoane, dar vom încerca să le ajutăm în mod concret, încercând să le convingem că în cazul avortului există mereu alternativă. Prin acest program, pe care Departamentul Pro Vita îl desfăşoară - Centrul „Praesidio" - oferim burse lunare femeilor care decid să nu avorteze, oferim consiliere psihologică, duhovnicească, juridică, orientare socială, şi, nu în ultimul rând, oferim acest serviciu de cazare în regim de urgenţă pentru orice tânără care fie este alungată de acasă, fie este părăsită de partener, pentru că doreşte să păstreze sarcina. Va fi un loc unde o femeie aflată în aceste situaţii nefericite poate găsi siguranţă şi se poate concentra pe durata sarcinii. Dorinţa noastră este să urmăm cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur, care spune că atunci când femeia este însărcinată, ea trebuie scoasă din mediul ei, nu atât pentru ea, ci în mod special pentru copil, astfel încât ea să petreacă perioada sarcinii într-un mod liniştit, într-un mod în care să-şi cultive virtuţile. Apartamentul are trei camere, putând fi găzduite cel puţin trei persoane, care vor beneficia de utilităţi şi toate cele necesare pe perioada sarcinii".