Tratamentele fără interferon, reluate de la 1 mai

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 28 Aprilie 2017

Potrivit unui comunicat de presă al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), de la 1 mai va fi reluată prescrierea tratamentului fără interferon, pentru pacienţii cu hepatita cronică virală C, dată de la care aceștia vor putea beneficia de prescripţii medicale. „CNAS a semnat contractele cost‑volum‑rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C pentru 10.000 de pacienţi eligibili. Pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, CNAS va emite formularele specifice de prescriere a tratamentelor respective”, se arată în comunicatul instituției.

Noua etapă de tratament pentru hepatita cronică virală C vizează: 9.700 de pacienţi cu fibroză F3 şi F4 (ciroză compensată), cu fibroză F2 asociată cu manifestări extrahepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non‑Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majoră, precum şi personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei; 250 de pacienţi cu insuficienţă renală aflaţi în dializă, stadiile de fibroză F2, F3 şi F4 (ciroză compensată); 50 de pacienţi cu transplant hepatic; 2.000 de pacienţi cu ciroză decompensată.

Tratamentul va fi efectuat cu DCI Dasabuvirum + Ombitasvirum + Paritaprevirum + Ritonavirum pentru primele două grupe de pacienţi menţionate şi cu DCI Ledipasvirum + Sofosbuvirum pentru celelalte două grupe de pacienţi.