„Trebuie să facem un efort pentru depăşirea tendinţelor de dezbinare“
Unirea Principatelor Române a fost marcată, ca în fiecare an, la Iaşi. Piaţa Unirii a fost ieri, 24 ianuarie 2017, locul de întâlnire pentru cei care au dorit să retrăiască momentul de acum 158 de ani. Oficialităţi centrale şi locale, oameni de cultură, reprezentanţi ai Bisericii, dar şi aproximativ 8.000 de ieşeni au fost prezenţi la momentele desfăşurate în capitala Moldovei.
Evenimentele de la Iaşi au debutat cu intonarea imnului de stat urmată de o slujbă de Te Deum oficiată de de un sobor de preoţi şi diaconi. În continuare, au avut loc discursurile oficiale. Mai întâi a luat cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, care a vorbit despre trei direcţii prin care se pot transpune în zilele noastre idealurile celor ce au înfăptuit Unirea Principatelor: „Noi, naţiunea română, conducători şi cetăţeni obişnuiţi, avem astăzi o imensă trebuinţă de a prelua duhul Unirii din 1859 şi a-l înrădăcina în lucrarea lor. Duhul Unirii de atunci se poate manifesta astăzi în trei direcţii. Mai întâi de toate, trebuie să avem credinţă în Dumnezeu. În al doilea rând, trebuie să facem un efort pentru depăşirea tendinţelor de dezbinare, atât de prezente în naţiunea noastră astăzi. În al treilea rând, avem nevoie de inteligenţă şi perseverenţă pentru ca graniţele, felul de viaţă şi viitorul nostru să fie decise ca în 1859 de români şi nu de puteri străine, oricare ar fi ele. Aşa să ne ajute Dumnezeu!“.
Consilierul prezidenţial Ion Oprişor a dat apoi citire mesajului transmis de şeful statului Klaus Iohannis, după care din partea Guvernului a luat cuvântul ministrul Culturii, d-l Ionuţ Vulpescu. Primarul Iaşului, dl Mihai Chirica, a vorbit în discursul său despre cinstirea memoriei înaintaşilor, care ar trebui să fie pentru toţi cei de astăzi modele de urmat. După discursuri, au fost depuse coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a avut loc defilarea Gărzii de onoare, iar apoi s-a intrat în tradiţionala „Horă a Unirii“.
La toate aceste evenimente din Piaţa Unirii au participat aproximativ 8.000 de persoane, care au venit din respect pentru cei care au înfăptuit actul Unirii, acum 158 de ani în urmă.
Ce ne-ar spune astăzi domnitorii Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir şi Alexandru Ioan Cuza
După momentele din Piaţa Unirii, oficialităţile au participat la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi la o slujbă de Parastas oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi pentru înfăptuitorii Unirii Principatelor, precum şi pentru domnitorii Vasile Lupu şi Dimitrie Cantemir, ale căror oseminte sunt aşezate în locaşul de cult monahal ieşean. La final, ierarhul a adresat câteva gânduri celor prezenţi: „Domnitorul Vasile Lupu, care a împânzit ţara cu şantiere de biserici şi entităţi culturale, ar dori să vadă astăzi un şantier de infrastructură răspândit de-a lungul şi de-a latul Moldovei, şantier de care această regiune are imensă nevoie. Dimitrie Cantemir ar glăsui, spunând că spiritualitatea, cultura, în mod special cea de inspiraţie creştină, este darul pe care Moldova l-a oferit şi-l poate oferi ţării, ca garant al unităţii românilor de aici, de peste Prut, din Ardeal sau din Muntenia. Şi cred că Alexandru Voievod ne-ar spune cam aşa: Eu şi cu ai mei colegi am reuşit să unesc jumătate din Moldova cu ţara. E rândul vostru să vă gândiţi şi la cealaltă jumătate, pe care eu atunci, din cauza vitregiilor vremii, n-am putut-o uni cu Bucureştiul, cu Valahia cea mare şi cea mică“.
Evenimentele de ieri de la Iaşi dedicate Unirii Principatelor s-au încheiat la ora 18:00, când, pe traseul Piaţa Unirii - pietonalul Ştefan cel Mare - Palatul Culturii, a avut loc retragerea cu torţe a militarilor din Garnizoana Iaşi.