Trei feluri de pască
Cele mai frumoase obiceiuri legate de Sfintele Paşti le regăsim la sate. Oamenii se „primenesc“ cu straie noi, după ce, mai înainte, s-au îngrijit ca gospodăriile să fie curate, aranjate şi toate lucrurile să fie la locul lor. Nici un obiect din curte sau din casă nu trebuie să împiedice pe cei care, după ce vor primi Lumina Sfântă de la preotul din sat, vor veni să aducă această bucurie şi celor rămaşi acasă, prea bolnavi sau prea mici pentru a putea participa la slujba de Înviere.
Dimineaţa, membrii familiei iau masa laolaltă, după ce au luat întâi „paşti“, pâinea ce a fost sfinţită în biserică de către preot şi împărţită apoi credincioşilor. Toţi membrii familiei, începând cu cel mai în vârstă bărbat din casă, ciocnesc ouăle roşii, consumându-le alături de friptură de miel, drob, pască şi cozonac. Indiferent de zona geografică, gospodinele prepară câte o pască ce va ajunge pentru toţi cei ai casei, dar şi o pască mai mică sau una mai mare - după posibilităţi - din care va împărţi săracilor. Multe femei preferă să păstreze tradiţia şi să prepare pasca cu brânză de vaci şi stafide, dar, apropiindu-se mai mult de zilele noastre, unele dintre ele prepară pasca cu orez sau cremă de ciocolată, aceasta din urmă fiind mai pe placul copiilor.
Pască cu cremă de ciocolată
Într-o după-amiază de primăvară, ştiind că se apropie Paştele, m-am gândit să fac o vizită unei doamne mai în vârstă, dar plină de umor şi cunoştinţe gastronomice. Doamna Veronica m-a primit cu bucurie, de-abia aşteptând să îmi destăinuie unele din secretele legate de prepararea păştii. Mi-a spus sincer că, de la o vreme, găteşte mai mult pască cu ciocolată, căci nepoţii ar face orice să o aibă pe masa de Paşte. Aşa că, să purcedem la prepararea reţetei de pască cu ciocolată şi migdale. Ingredientele: 500 g făină, 8 ouă, 350 ml lapte dulce, 25 g drojdie, 310 g unt, 450 g zahăr tos, o sticluţă cu esenţă de rom, o linguriţă cu sare, coaja rasă de la o lămâie şi o portocală, 150 g cacao, 50 g amidon alimentar, 100 g smântână groasă, 100 g migdale. Prepararea: într-un bol se amestecă drojdia cu puţin lapte cald, o linguriţă cu zahăr şi făină cât să rezulte un aluat curgător. Se lasă la dospit zece minute, se toarnă peste restul de făină împreună cu 320 ml lapte cald, 110 g unt topit rece, 200 g zahăr şi sare după gust. Se adaugă apoi esenţa de rom, jumătate din coaja rasă de lămâie şi portocală, 4 ouă şi se frământă până se obţine un aluat omogen, nelipicios, eventual se mai adăugă puţină făină.
Separat se amestecă ouăle rămase cu restul de zahăr, coaja rasă de lămâie şi portocală rămasă, cacaoa şi amidonul. Se adaugă laptele rămas, se amestecă şi se pune la fiert la foc mic, având grijă să nu se prindă de vas. După ce s-a îngroşat compoziţia se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Când este călduţă compoziţia, se adaugă smântâna, untul şi se amestecă. Se întinde aluatul într-o foaie, se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se toarnă compoziţia de ciocolată, apoi se presară migdalele prăjite tocate şi se introduce tava în cuptorul încins. Se coace la foc mediu până ce aluatul devine auriu şi compoziţia nu mai curge. Se lasă să se răcească complet, apoi se taie felii şi se serveşte nepoţilor pofticioşi. Ca să avem de unde alege, mi-a mai dat două reţete. „Dar să le faci pe rând, da? Ca să le simţi gustul şi parfumul!“ Am promis să fac asta şi m-am îndreptat către casă, nerăbdătoare să pun în practică reţeta învăţată de la ea.
Pască cu brânză de vaci şi stafide
Ingrediente: 500 g făină, 6 ouă, 400 g zahăr tos, 25 g drojdie, 300 ml lapte dulce, o sticluţă cu esenţă de rom, o linguriţă cu sare, 4 pliculeţe zahăr vanilinat, coaja rasă de la o lămâie şi o portocală, 150 g unt sau ulei de floarea-soarelui, 100 g stafide, 60 g griş.
Prepararea: Drojdia se dizolvă în puţin lapte călduţ împreună cu o lingură cu zahăr tos şi puţină făină, cât să rezulte un aluat curgător. Separat se amestecă gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr şi zahăr vanilinat, sarea şi jumătate din esenţa de rom până ce amestecul se albeşte şi îşi dublează volumul. Restul făinii se pune într-un castron mai mare, se toarnă în mijloc drojdia dospită, apoi se toarnă amestecul de gălbenuşuri şi laptele rămas călduţ. Se începe frământarea şi, când s-a legat aluatul, se adaugă treptat untul topit rece sau uleiul. Se acoperă aluatul cu un prosop mai gros şi se lasă la crescut până ce şi-a dublat volumul.
Separat se amestecă brânza de vaci cu zahărul rămas, albuşurile bătute, restul de zahăr vanilinat, grişul şi puţină sare. Se întinde aluatul într-o foaie subţire ale cărei margini depăşesc pereţii formei, se presară puţin griş pe aluat, apoi se toarnă compoziţia de brânză. Se strâng marginile de aluat de pe pereţii formei, se aşază din loc în loc floricele realizate din aluat, apoi se ung cu ou bătut. Se introduce forma în cuptorul încins şi se coace la foc mediu până ce aluatul devine auriu şi compoziţia de brânză nu mai curge. Se serveşte rece, căci altfel se încruzeşte şi produce dureri de stomac.
Pască cu orez
Ingrediente: 500 g făină, 6 ouă, 250 g zahăr tos, 25 g drojdie, o sticluţă cu esenţă de rom, coaja rasă de la o lămâie, două linguriţe cu sare, 30 g smântână, 50 g unt, 300 ml lapte dulce, 3 pliculeţe zahăr vanilinat, un litru lapte dulce, 250 g orez, 50 g stafide.
Prepararea: Orezul se fierbe în apă cu o linguriţă cu sare până când este pe jumătate fiert, se scurge apa, se clăteşte, se toarnă laptele şi se continuă fierberea. Se adaugă 160 g de zahăr, se ţine pe foc până se înmoaie, apoi se pune la răcit. Rece, se amestecă cu zahăr vanilinat, coajă rasă de lămâie şi portocală şi 4 ouă, cât să lege compoziţia.
Făina se cerne într-un vas mai mare, se face o gropiţă în mijloc, se toarnă drojdia înmuiată cu puţin lapte dulce călduţ şi o lingură de zahăr tos. Separat se amestecă gălbenuşurile cu smântâna, zahărul tos, zahărul vanilinat, sarea şi esenţa de rom. Se frământă aluatul, se adaugă treptat untul topit rece şi se continuă frământarea. Se lasă să dospească până îşi dublează volumul, se întinde aluatul într-o formă, se toarnă orezul, se decorează cu flori din aluat şi se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu până devine auriu, se scoate şi se lasă să se răcească.