Trei ierarhi au sfințit o nouă biserică tulceană

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 05 Septembrie 2023

După ani de trudă, credincioșii din Jijila, județul Tulcea, au un nou lăcaș de cult. Biserica „Sfânta Treime” a îmbrăcat duminică, 3 septembrie, veșmântul harului, slujba de târnosire fiind oficiată de trei ierarhi ai Bisericii noastre. În continuare, soborul de slujitori a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat. Credincioşii prezenţi la slujbă s-au închinat la moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, aduse de la Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu din Capitală.

Membrii comunităţii parohiale „Sfânta Treime” din localitatea Jijila, Protoieria Ni­cu­lițel, au trăit duminică momente de aleasă bucurie duhovnicească. Slujba de sfințire a bisericii parohiale, construită în perioada 2009-2023, a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îm­preună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și cu Prea­sfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Cu acest prilej, lăcașul de rugăciune a primit și un al doilea hram, închinat Sfinților Martiri Brâncoveni. „Este o comunitate care seamănă mult cu mlădițele viței-de-vie despre care a vorbit Sfânta Evanghelie de astăzi. Am văzut teascul, care este Sfântul Altar, și turnul de veghe, reprezentat de turla preafrumoasei biserici, înțelegând de aici semnificațiile profunde ale legăturii credin­cio­șilor cu creația lui Dumnezeu și cu Biserica Sa. Fie ca prin profeția Sfântului Antim Ivireanul, care vedea legătura dintre credincioși și teascul care e Altarul, să facă Dumnezeu ca toți pruncii Bisericii să fie hrăniți în continuare din Euharistie, din învățătură, dar și din frumusețea a­ces­tei biserici”, a afirmat la final Arhiepiscopul Dunării de Jos.

„După 21 de ani și jumătate, am revenit în această localitate unde l-am hirotonit pe al doilea preot al acestei parohii și am pus piatra de temelie a acestei biserici. Sunt bucuros că am slujit împreună cu cei doi ierarhi, în prezența multor credincioși”, a adăugat și Părintele Arhiepiscop Teodosie.

În semn de recunoștință pentru întreaga activitate de până acum, părintele paroh Gheor­ghi­ță Geru a primit rangul onorific de iconom stavrofor. De asemenea, Episcopul Tulcii a oferit cinci diplome de apreciere celor implicați în mod deosebit în realizarea lucrărilor de zidire și amenajare ale lăcașului de cult. În încheiere, ierarhul locului a spus: „Ne bucurăm că astăzi s-a aprins o nouă candelă în nordul Dobrogei, această biserică închinată Preasfintei Treimi și Sfinților Mucenici Brâncoveni. A fost o muncă frumoasă a părintelui paroh și una jertfelnică a credin­cio­șilor de aici care, după ani de zile, și-au văzut încununată strădania”. La sărbătoarea parohiei a fost adus spre închinare și un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov de la Biserica „Sfântul Nico­lae”-Tabacu din Capitală, a transmis TRINITAS TV.