Tur ciclist dedicat Centenarului Marii Uniri

Un articol de: Pr. Rareș Bucur - 10 August 2018

În cadrul Protopopiatului Tecuci, din județul Galați, a fost organizat marți, 7 august, turul ciclist „Credinţă, Unitate, Prietenie”. Activitatea spor­tivă, desfășurată cu binecu-­ vântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a reunit 43 de tineri care au mers într-un pelerinaj la mai multe biserici gălățene, unde au descoperit istoria lor, precum și contribuția unor personalități locale la Marea Unire.

Turul ciclist „Credinţă, Unitate, Prietenie” a fost dedicat omagierii unității de credință și de neam și comemorării făuritorilor Marii Uniri și s-a desfășurat pe o distanță de 45 km, de la Catedrala „Sfântul Gheorghe” din Tecuci la Mănăstirea Cârlomă­nești din județul Galați. Tinerii cicliști au făcut opriri pe traseu la mai multe biserici reprezentative.

Marți dimineață, după participarea tinerilor la Sfânta Liturghie și după rugăciunea de binecuvântare a călătoriei, părintele Gheorghe Joghiu, protoiereu al Protopopiatului Tecuci, a ținut un cuvânt de învățătură în care a prezentat contribuția importantă pe care a avut-o unul dintre preoții vrednici ai Tecuciului, părintele Gheorghe Dumitriu, la realizarea Unirii de la 1859.

Tinerii participanți, plini de entuziasm și de bucurie, s-au deplasat cu bicicletele personale în coloană către localitățile Matca, Corod și Cerțești, unde au fost primiți de preoți, oficialități locale și numeroși credincioși. Acolo s-au săvârșit slujbe de pomenire pentru făuritorii Marii Uniri și s-a intonat imnul „Deșteap­tă-te, române!”. La fiecare oprire de la cele trei parohii, preoții parohi au prezentat tinerilor aspecte importante legate de con­tribuția preo­ților din zonă la înfăptuirea statului național unitar român, dar și istoricul loca­șurilor de cult, unele dintre acestea cu atestare documentară încă din anul 1776 (biserica de lemn din Cerțești).

Călătoria s-a încheiat în jurul prânzului la Mănăstirea Cârlomă­nești, unde, în biserica veche, a fost oficiată slujba de pomenire și cântat Imnul Național.

După cuvântul de folos duhovnicesc, în trapeza mănăstirii, tinerii au primit masa de prânz, pentru ca, în continuare, pe ace­lași traseu, dar fără oprire, să se întoarcă la Tecuci.

Manifestarea sportivă a fost prilej de bucurie pentru toți par­ticipanții, aceștia arătându-și mul­țumirea și recunoștința pentru locurile, evenimentele și per­sonalitățile descoperite cu această ocazie. Pe tot traseul parcurs, parti­cipanții au purtat tricouri personalizate și au fost însoțiți de poliția rutieră locală și de cadre medicale, iar pentru sporirea rezistenței fizice, toți partici­panții au primit din partea organizatorilor apă și fructe.