Tur gastronomic pentru turişti în Dobrogea
Proiectul turistic „Navigând pe aromele Dunării”, susţinut de Slow Food România şi Asociaţia „Ivan Patzaichin-Mila 23”, va promova începând cu sezonul estival 2016 „istoria şi cultura locală, păstrate din generaţie în generaţie în preparatele tradiţionale nord-dobrogene”. „După cinci ani de tatonări, pentru prima dată Dobrogea va oferi un tur gastronomic turiştilor străini. Întâlnirile cu tulcenii din localităţile izolate din judeţ, Crama regală din Măcin, Parcul Naţional Munţii Măcinului, oraşul Tulcea şi localitatea Mila 23 din Delta Dunării sunt câteva repere ale acestui prim tur gastronomic”, a declarat Tiberiu Cazacioc, coordonatorul Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor şi colaborator al Asociaţiei „Ivan Patzaichin-Mila 23”, citat de Agerpres. Bucătăria Deltei Dunării este „de o bogăţie fascinantă prin diversitatea reţetelor şi a instrumentelor folosite pentru prepararea hranei”, potrivit Asociaţiei „Ivan Patzaichin-Mila 23”, care subliniază că mâncarea „este o parte a istoriei insuficient promovată”. Proiectul „Navigând pe aromele Dunării” este dezvoltat de Asociaţia „Viaggiare i Balcani”, în cooperare cu diverse organizaţii locale, precum mişcarea Slow Food în România, asociaţia având activităţi turistice prin care promovează conceptul de „slow food” şi de conştientizare a importanţei produselor culinare locale, a soiurilor vegetale şi a speciilor de animale specifice în ţările balcanice - Albania, Bulgaria, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia, România.