Turnarea clopotelor pentru noua biserică românească din Viena

Un articol de: Marius Nedelcu - 18 Iulie 2019

La Innsbruck, în Austria, a avut loc vinerea trecută, 12 iulie 2019, turnarea celor trei clopote care vor fi așezate în clopotnița noii biserici românești din sectorul 2 al Vienei. La acest moment a participat și Înaltprea­sfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, precum și familiile care au donat parohiei românești aceste clopote. Ierahul a rostit o rugăciune înainte de turnarea efectivă a clopotelor.

„Imediat după rugăciune, în fața tuturor, aliajul format din 78% cupru electrolitic, cu puritatea de 99,99%, şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate, încălzit la 1.150 de grade, a fost turnat în formele pregătite dinainte pentru a da naștere clopotelor. Ne-am bucurat de o primire cu totul deosebită din partea directorului Grassmayr, care și-a exprimat onoarea de a-l avea oaspete pe Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Serafim. Ni s-a făcut o prezentare amănunțită a fabricii și istoriei ei de peste 400 de ani și a tehnicilor de turnare. Membrii familiei Grassmayr sunt deja la a 15-a ge­ne­rație de fideli păstrători ai secre­tului realizării sunetului cristalin de clopot. La turnarea clopotelor, pasul cel mai emo­ționant îl constituie momentul în care aliajul, încălzit la o temperatură de 1.150 de grade Celsius, curge în forma clopotului. Am înțeles din prezentare că o importanță aparte asupra cali­tă­ților clopotelor Grassmayr o are răcirea controlată, într-o foarte lungă perioadă”, ne-a transmis pr. Emanuel Nuțu, de la Viena.

După răcire, clopotele dăruite de cele trei familii (Stanoia, ­Mikhail, Messner) noii biserici ro­mânești din Viena vor fi acordate şi armonizate în notele ­Do-Mi-Sol. Greutatea celor trei ­clopote este de: 270 kg, 137 kg, respectiv 82 kg.