TVA redus din 2016

Data: 26 Martie 2015

Proiectele de cod fiscal, respectiv de procedură fiscală au fost aprobate miercuri în şedinţă de Guvern, urmând ca acestea să fie trimise spre dezbatere în Parlament. Principalele decizii de politică fiscală vizează reducerea TVA până la 9% pentru anumite categorii de produse, eliminarea taxei pe construcţii speciale şi reducerea contribuţiilor sociale de stat.

Guvernul a adoptat miercuri Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, două acte normative care includ o serie de măsuri de relaxare fiscală menite să „creeze locuri de muncă“ şi „să încurajeze reinvestirea profiturilor câştigate în România“, după cum apreciază factorii decidenţi. Astfel, principalele decizii de politică fiscală vizează reducerea cotei standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% cât este în prezent la 20% începând cu 1 ianuarie 2016. În acelaşi timp, Codul fiscal prevede reducerea TVA de la 24 % la 9% (tot de la 1 ianuarie 2016) pentru următoarele categorii de produse: carne, peşte, lapte, produse şi subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe şi preparate din fructe, precum şi animale vii şi păsări vii din specii domestice. Cota standard TVA va scădea însă până la 18% în-cepând cu 1 ianuarie 2018, potrivit documentului adoptat de Guvern şi citat de Agerpres. România are în prezent una dintre cele mai ridicate cote standard de TVA din Uniunea Europeană, taxa fiind mai mare doar în Croaţia, Danemarca, Suedia (25%) sau Ungaria (27%).

Codul fiscal mai prevede eliminarea impozitelor pe dividende, măsură ce ar urma, potrivit premierului Victor Ponta, să încurajeze „reinvestirea profiturilor câştigate în România“. De asemenea, Executivul a renunţat să crească valorile impozabile pe locuinţe, terenuri şi maşini, raportat la inflaţie, lăsând primăriilor posibilitatea de a actualiza anual taxele şi impozitele. La capitolul taxe şi impozite, noul Cod fiscal elimină taxa pe construcţii speciale, în schimb proprietarii vor fi nevoiţi să plătească impozit şi pe pământul de sub construcţie. 

Începând cu 1 ianuarie 2019, cota de impozit pe profit se va reduce de la 16% la 14% pentru următoarele categorii de venituri: activităţi independente, salarii şi venituri asimilate salariilor, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, pensii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, premii etc. De asemenea, se introduce un sistem diferenţiat de cote de impozitare pentru microîntreprinderi, în funcţie de numărul de angajaţi.

De la 1 ianuarie 2018 se aplică şi noile cote pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat (7,5% va fi cota pentru contribuţia individuală). Potrivit Codului fiscal, vor fi plătite la bugetul de stat contribuţiile pentru asigurări sociale şi de către persoanele care realizează venituri din activităţi independente pe lângă cele provenite din salarii. Codul fiscal mai prevede diminuarea accizelor la carburanţi, iar persoanele fizice şi juridice care nu îşi declară impozitele datorate statului ce depăşesc cuantumul de 50 de lei vor fi obligate să achite o penalitate de 0,006% pe zi, aceasta urmând să fie majorată dacă rezultă din acte de evaziune.  Proiectele de cod fiscal, respectiv de procedură fiscală aprobate miercuri în şedinţă de Guvern vor fi trimise spre dezbatere în Parlament, Senatul fiind prima cameră sesizată. (Oana Nistor)