TVA redus în panificaţie şi morărit

Data: 11 Iulie 2012

Ministrul agriculturii afirmă că scăderea TVA la pâine de la 24% la 9% nu va duce la diminuarea preţului, dar va micşora evaziunea ficală.

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, vrea aplicarea unui nivel redus de TVA, de doar 9%, în industria de morărit şi panificaţie, încă din acest an, pentru că în aceste sectoare evaziunea fiscală este cea mai ridicată. "Sper ca Ministerul Finanţelor să susţină foarte bine în faţa FMI această propunere, care nu trebuie privită ca o propunere socială de scădere a preţului la pâine", a declarat, ieri, la o conferinţă pe tema fondurilor europene, ministrul Daniel Constantin, care a adăugat că autorităţile urmăresc, prin aplicarea acestei măsuri, aducerea la suprafaţă a "economiei gri". Ministrul agriculturii a insistat ca graficul de implementare a TVA redus la 9% la produsele alimentare să poată fi prezentat după misiunea FMI din 25 iulie. "În cazul în care nivelul redus de TVA nu va fi aplicat din acest an, bugetul pe 2013 va fi cu siguranţă construit pe o astfel de măsură", a spus Daniel Constantin. "Ca principiu", FMI nu este de acord cu TVA diferenţiat Ministrul agriculturii afirma, în luna mai, că scăderea TVA la pâine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea preţului, dar va micşora evaziunea ficală cu 15-20%. La rândul lor, reprezentanţii FMI declarau că reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, întrucât duce adeseori la evaziune, subliniind că "FMI nu încurajează, ca principiu, cotele diferenţiate de TVA". Tot atunci, premierul Victor Ponta declara că a început să facă "toate presiunile" asupra ministrului de finanţe, pentru introducerea, începând cu anul viitor, a unei scheme în care 15% din TVA plătită la alimente să fie restituită producătorului care vinde în mod legal. În prezent, ministrul finanţelor, Florin Georgescu, a declarat că o eventuală reducere a taxei la alimente va fi decisă după alegerile din toamnă.