TVA redus pentru restaurantele din UE
▲ Miniştrii europeni de Finanţe au adoptat marţi o directivă care permite folosirea unui nivel redus sub 15% al taxei pe valoarea adăugată (TVA) în anumite servicii, precum restaurantele, în conformitate cu acordul politic la care s-a ajuns în luna martie ▲
La reuniunea miniştrilor europeni de Finanţe a fost adoptată directiva care permite statelor membre să reducă TVA-ul în anumite condiţii. Reglementarea, solicitată de multă vreme de Franţa, va intra în vigoare după publicarea sa în Jurnalul oficial al Uniunii Europene. În virtutea acestui text legislativ, ţările membre ale UE, care doresc, pot să aplice un nivel redus al TVA, adică mai mic de pragul minim de 15 procente, pentru anumite servicii cu un consum intensiv de mână de lucru. Este vorba în principal de restaurante, dar şi de serviciile de renovare şi restaurare a locuinţelor, coafură, servicii de reparaţii de biciclete, încălţăminte, articole de pielărie şi curăţenie la domiciliu. Compromisul politic la care s-a ajuns în luna martie pe acest subiect a pus capăt mai multor ani de dispute interne. Franţa încearcă încă din anul 2002 să obţină dreptul de a aplica un nivel redus al TVA-ului pentru restaurante, fără a obţine însă până acum acordul partenerilor europeni, Germania fiind ostilă acordării de derogări. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, s-a pronunţat în favoarea aplicării în restaurante a unei taxe pe valoarea adăugată de 5,5%, faţă de 19,6% cât este în prezent, începând cu data de 1 iulie 2009. În schimb, proprietarii de restaurante s-au angajat să reducă preţurile cu 11,8% la anumite produse şi să creeze 40.000 de locuri de muncă.