Ulei mai scump pe piaţa românească decât în UE

Data: 13 Feb 2008

Sindicaliştii din sectorul alimentar au explicat de ce uleiul alimentar românesc este mai scump decât cel din Uniunea Europeană. Cauza diferenţei de 15% vine de la subvenţiile insuficiente care se dau producătorilor români. Potrivit sindicaliştilor, subvenţiile oferite în Uniunea Europeană sunt de aproximativ 300 de euro/hectar, în timp ce agricultorii români nu beneficiează decât de o subvenţie de 95 de euro/hectar.

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, a arătat că nu mai există pe piaţă decât şase fabrici autohtone de ulei. „Companii multinaţionale au cumpărat mai multe fabrici româneşti şi au obţinut în termen scurt o cotă de piaţă bună, iar financiar şi-au permis să îşi amortizeze investiţiile în timp. Ulterior, fabricile respective au fost închise“, a explicat Frumosu de ce a scăzut numărul fabricilor de ulei. Deşi preţul uleiului a crescut în 2007 şi este mai ridicat decât cel de pe piaţa UE, vânzările la ulei s-au dublat în 2007, valoarea ridicându-se la 115 milioane de euro. „Una dintre cauzele creşterii preţurilor este faptul că preţul la seminţe s-a dublat anul trecut. În plus, 2007 a fost unul secetos, iar fabricile de procesare s-au orientat către importuri. Practic, s-a ajuns ca 20-30% din materia primă să fie adusă din afară, în condiţiile în care, până acum, se importa mult mai puţin“, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură - Agrostar, Ştefan Niculae.