Uleiul de peşte, un remediu contra depresiei la adolescenţi

Data: 23 August 2010

Un studiu realizat de cercetătorii japonezi arată că uleiul de peşte, în special cel obţinut din sardine, somon şi stavrizi, îi ajută pe adolescenţii de sex masculin să se simtă mai puţin deprimaţi. Potrivit cercetătorilor niponi, uleiul de peşte nu are acelaşi efect benefic şi în cazul adolescentelor. Acizii graşi din clasa Omega-3, în special acidul eicosapentenoic (EPA) şi acidul docosahexenoic (DHA), se găsesc cu precădere în uleiul de peşte. Profesorul Kentaro Murakami de la Universitatea din Tokyo a analizat dietele zilnice şi cazurile de depresie înregistrate în cazul a peste 6.500 de elevi şi liceeni japonezi cu vârstele cuprinse între 12 şi 15 ani. În total, 23% dintre băieţi şi 31% dintre fete prezentau simptome de depresie, simţindu-se inutili, nefericiţi şi suferind de tulburări ale somnului. Bazându-se pe chestionarele ce monitorizau dieta zilnică şi ajustând factorii referitori la vârsta şi nivelul de educaţie al părinţilor, cercetătorii japonezi au remarcat că băieţii care consumau cele mai mari cantităţi de peşte prezentau un risc de depresie cu 27% mai mic, comparativ cu băieţii care se încadrau în ultima cincime a acelui clasament. Diferenţe similare au fost remarcate atunci când cercetătorii au efectuat un clasament în funcţie de concentraţiile de EPA şi DHA din peştele consumat.