Un an bun pentru vinul românesc
La nivel calitativ, producţia de vin din 2012 este una dintre cele mai bune, chiar dacă, din punct de vedere cantitativ, producătorii nu pot fi la fel de mulţumiţi, a declarat Adrian Rădulescu, şeful Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor. „La Feteasca neagră avem 260-300 de grame de zahăr pe litru, ceea ce face ca vinurile să aibă o tărie de 15-16 grade. Din păcate, exporturile nu vor fi mari, şi asta pentru că suntem, ca producători, individualişti. Nu ştim să ne organizăm şi pierdem mult. Chinezii, spre exemplu, nu mai cumpără vin românesc decât foarte ieftin, cu 25-50 de cenţi, pe care îl revând la preţuri mult mai mari. Dar partea bună e şi faptul că românii consumă, tot mai mult, vinuri româneşti de calitate“, a spus Adrian Rădulescu, cu ocazia celei de a doua ediţii a Salonului Naţional VINTEST.
„Ţara noastră a intrat în rândurile producătorilor de vinuri de foarte bună calitate, după ce, în ultimii ani, a accesat fonduri europene ce au permis înlocuirea vechilor plantaţii viticole cu altele noi“, a subliniat Sergiu Nedelea, ambasador al Asociaţiei Somelierilor Europeni în România.