Un bust de bronz al primului patriarh al României Mari, Miron Cristea, inaugurat la Năsăud în cadrul unui ceremonial militar-religios

Un articol de: Darius Echim - 04 Ianuarie 2019

În cadrul unui ceremonial militar-religios, a avut loc, la finalul anului trecut, dezvelirea bustului primului patriarh al României Mari, Miron Cristea, la Năsăud, în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Așezat în curtea bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Năsăud, bustul din bronz al Patriarhului Miron Cristea a fost realizat printr-un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și derulat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. După slujba de sfințire a bustului, IPS Mitropolit Andrei a adresat, celor prezenți, un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre personalitatea Patriarhului Miron Cristea. Au mai luat cuvântul președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldova și primarul ora­șului Năsăud, Mircea Romoncea.

La eveniment au fost prezente oficialități civile și militare, printre care secretarul de stat al Ministerului Culturii, Alexandru Pugna, prefectul județului Bistrița, Ovidiu Victor Frenț, locțiitorul comandamentului Brigăzii „81 Mecanizată” Bistrița, colonel Ioan Cristurean, și numeroși preoți, printre care protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu și parohul George Celsie.

Primarul orașului, Mircea Romocea a acordat Diplome de recunoștință IPS Mitropolit Andrei și ofialităților prezente care s-au implicat în viața comunității din Năsăud. La final, a avut loc ceremonia de depunere de flori și coroane, urmată de parada militară.

Numele Patriarhului Miron Cristea este legat de orașul Năsăud, loc unde acesta a absolvit Liceul Grăniceresc, unde și-a petrecut adolescența. Mama patriarhului, Domnița, provenea din Galaţii Bistriţei.