Un deceniu de la întronizarea Episcopului Sloboziei și Călărașilor

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 02 Iulie 2019

Sâmbătă, 29 iunie, în ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Vincențiu a sărbătorit un deceniu de la întronizarea ca Episcop al Sloboziei și Călărașilor. Cu acest prilej, în Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud; Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor; Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, și Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a vorbit despre Sfinții Apostoli Petru și Pavel și despre lucrarea lor misionară. La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost rostit un Polihroniu cu ocazia împlinirii a 10 ani de când Preasfințitul Părinte Vincențiu a fost întronizat Episcop al Sloboziei și Călărașilor. De asemenea, a fost lansat albumul aniversar „O Biserică luptătoare și rugătoare. Un deceniu de la întronizarea Prea­sfin­țitului Vincențiu ca Episcop titular al Eparhiei Sloboziei și Călărașilor. 2009-2019”, volum îngrijit de părintele consilier cultural Manuel Rusu.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Vincențiu a mulțumit preo­ților și credincioșilor pentru dragostea cu care l-au înconjurat la acest moment aniversar, exprimându-și nădejdea că lucrarea de mântuire pe care o săvârșesc slujitorii sfintelor altare din cele două județe ale eparhiei va spori înzecit și însutit în anii care vor urma.

La final, evenimentul aniversar a fost marcat de săvârșirea slujbei de sfințire a Centrului socio-cultural „Episcopul Damaschin”. Edificiul se află în ansamblul arhitectural al Centrului eparhial din municipiul Slobozia. Între anii 2018 și 2019 au fost realizate ample lucrări de modernizare și înfrumusețare.