Un deţinut-poet şi-a lansat o carte de poezie la Galaţi

Un articol de: Pr. Ciprian Bâra - 25 Martie 2008

La Biblioteca „V.A. Urechia” din Galaţi a avut loc, pe 24 martie, lansarea volumului de poezie „Din cioburi” al poetului Valeriu Barbu, deţinut la penitenciarul din Galaţi. La eveniment au luat parte o serie de invitaţi precum Valeriu Ţugui, comandantul penitenciarului gălăţean, Constantin Lămureanu, editorul cărţii tipărite de Editura „Nelinişti metafizice”, profesorul Constantin Ardeleanu de la Catedra de Istorie a Universităţii „Dunărea de Jos”, Aurel Manole, directorul artistic al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, Lidia Popiţa Stoicescu, autoare de proză şi versuri care a transmis şi mesajul Preasfinţitului Casian, Episcopul Dunării de Jos. Acestora li s-au alăturat membrii diverselor cercuri literare din întreaga ţară, precum şi prieteni şi apropiaţi ai autorului.

Comandantul penitenciarului din Galaţi, Valeriu Ţugui, a remarcat faptul că este un moment deosebit pentru unitatea sa: „Îmi exprim bucuria şi emoţia în faţa acestui moment special pentru noi. Este prima dată când particip la o lansare de carte a unei persoane private de libertate, mai ales în afara penitenciarului şi vreau să mulţumesc gazdelor şi tuturor celor care au fost alături de noi şi de autor pentru a putea realiza această lansare care arată capacităţile de integrare a celor din penitenciare şi efortul nostru de le fi mereu alături”.

Referitor la debut şi la povestea care stă în spatele acestui volum de poezii, Valeriu Barbu a precizat că şi înainte de a fi în penitenciar „colaboram cu diverse site-uri literare. Mariana Fulger a făcut munca deosebită de a strânge toate poeziile pe care i le trimiteam. Ei îi aparţine meritul de a trimte, la diverse cercuri literare, poeziile mele. Cu timpul, am trimis o scrisoare şi câteva texte lui Constantin Lămureanu, de la revista «Nelinişti Metafizice», care şi-a dat acordul publicării acestui volum la editura pe care o conduce. Mulţumesc tuturor şi sper ca, în scurt timp, să public cel de al doilea volum care se intitulează «Arlechinul cu fesul pe dos»”.

Cu ocazia lansării volumului de poezii, s-a lansat şi noua revistă a penitenciarului din Galaţi, „Intervalul”, o revistă informativă pentru persoanele private de libertate, la care Valeriu Barbu este este redactor-şef.