Un deziderat pentru normalitate

Un deziderat pentru normalitate
Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 21 Martie 2016

Săptămâna aceasta se va încheia procesul de strângere a semnăturilor pentru susţinerea familiei în Arhiepiscopia Craiovei. Demersul a adunat laolaltă, într-o binecuvântată lucrare, clerici şi laici, iubitori şi mărturisitori ai adevăratelor valori promovate de Biserica Ortodoxă.

Încercarea de promovare şi protejare a adevăratelor valori creştine în mijlocul unei societăţi secularizate se arată tot mai greu de împlinit astăzi, desuetă şi chiar nepotrivită pentru unii. Subscriind unor astfel de provocări, mulţi dintre fraţii noştri au ieşit în aceste ultime săptămâni să împlinească lucrarea Cuvântului evanghelic dincolo de zidurile sfintelor locaşuri. Miza, una deloc uşoară, a fost ocrotirea familiei creştine, bastionul ultim al asaltului secularilor într-o ţară clădită pe sângele martirilor. Era nevoie pentru încă o dată ca testamentul Mântuitorului Hristos să se facă auzit în lume: „Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii” (In. 13, 34-35).

Cu aceste gânduri, peste 2.000 de misionari din Arhiepiscopia Craiovei au pornit la mărturisire cu gândul să despietrească inimi şi să trezească conştiinţele adormite la normalitate. Strigarea a fost primită cu bucurie de cei mai mulţi dintre olteni. Ei aşteptau un semn din partea Bisericii, dorind să ştie că nu sunt singuri, să se simtă protejaţi şi reprezentaţi în faţa secularismului. Pentru unii ca aceştia nădejdea în providenţa lui Dumnezeu s-a dovedit mai mare decât ispitele veacului. Încercările însă nu s-au sfârşit aici. Urmează o altă etapă la care va trebui să câştige şi pe alţii, aruncând mreaja cu mai multă îndrăzneală. Este vorba despre exprimarea acestei încrederi prin vot, la referendum, spre a se putea menţiona contituţional că familia se formează prin căsătoria dintre „un bărbat şi o femeie”.

Biserica - „familia în mare a tuturor credincioşilor”

Exemplul dat în aceste săptămâni prin această campanie a „Coaliţiei pentru familie” reprezintă un semnal de alarmă în susţinerea normalităţii, a valorilor tradiţionale şi a adevăratei realităţi interpersonale. Rolul primordial în susţinerea acestui deziderat l-a avut şi îl va avea cu certitudine Biserica Ortodoxă, ea fiind prin excelenţă „familia în mare a tuturor credincioşilor”. Amintim aici un fragment din cuvântul de învăţătură transmis de IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la începutul acestei campanii. „Biserica este marea noastră familie, fiind formată din alte multe familii în care noi ne naştem, creştem şi dăm naştere la alte familii. A dorit Dumnezeu ca după chipul Preasfintei Treimi să fim şi noi în lumea aceasta. Prin rânduiala Preasfintei Treimi primim posibilitatea să fim după iubirea Ei, să fim marcaţi de dragostea Ei, într-un cuvânt să fim pătrunşi de prezenţa Ei. Acesta este lucrul cel mai important, pentru că Tatăl este în viaţa noastră, Fiul este Cel care S-a răstignit pentru noi şi rămâne cu noi până la sfârşitul veacurilor, iar Duhul Sfânt S-a pogorât la Cincizecime, rămâne în Biserică şi marchează pe fiecare nou botezat. Toţi sunt pecetluiţi cu pecetea Duhului Sfânt, cu lucrarea harică a Preasfintei Treimi. De aici înţelegem că familia noastră este întotdeauna locul de odihnă al Preasfintei Treimi. Mama, care naşte, este întotdeauna roditoare pentru că Dumnezeu doreşte. El vrea să se nască un prunc pe această lume şi în tot timpul purtării în pântece a copilului, El este Acela care îi poartă de grijă. Îi face suflet pruncului, care devine astfel o persoană încă din pântecele maicii sale. Prin participarea la actul naşterii, mama devine prelungirea Mâinii Creatorului, care colaborează cu ea şi o poartă în grijă. Venirea pe lume a unui prunc este o binecuvântare şi în acelaşi timp o speranţă pentru noi, căci iată s-a născut încă un luptător, încă un om în care Dumnezeu a aşezat darurile Sale. Prin urmare, este important să înţelegem cât de valoroasă este familia creştină pentru societatea noastră. Nu este un lucru pe care trebuie să îl tratăm cu indiferenţă sau cu neputinţă. Trebuie aşadar să luptăm cu toţii pentru a înscrie în Constituţia noastră menţiunea clară şi explicită că familia este formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. De ce aceasta? În primul rând pentru că numai din unirea dintre un bărbat şi o femeie se pot naşte copii. Ne gândim clar asupra viitorului nostru şi nu dorim să înfierăm sau să acuzăm pe nimeni. Dorim mai cu seamă să arătăm că suntem oameni responsabili faţă de prezentul şi viitorul nostru. Dincolo de toate, în Biserica noastră Ortodoxă, Căsătoria este o Taină şi nici pe departe un contract social, un acord între parteneri. Ea este astfel o realitate divino-umană şi de aceea numai în familie copilul poate să aibă o identitate, un viitor şi o educaţie” (Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova, sâmbătă, 23 ianuarie 2016).

În urma iniţiativei Coaliţiei pentru familie, în Arhiepiscopia Craiovei au fost strânse peste 170.000 de semnături pentru susţinerea familiei tradiţionale. Întregul demers a fost sprijinit intens de Asociaţia „Părinţi pentru copii”, filiala APOR pentru judeţul Dolj, de Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, de protopopiatele din Arhiepiscopia Craiovei, de Asociaţia „Vasiliada”, de preoţii şi profesorii de religie din judeţele Dolj şi Gorj.