Un guvern responsabil investește în tinerii săi
Vă mulțumesc pentru invitația de a mă alătura dumneavoastră, în acest început de toamnă, la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Craiova, devenită deja, după întâlnirile din anii trecuți de la Baia Mare, Cluj, București, Iași și Sibiu, o adevărată tradiție. Provinciile istorice ale țării noastre au organizat rând pe rând acest eveniment ce reunește tineri ortodocși din țară și de peste hotare. Îi felicit pe toți cei care s-au implicat activ în organizarea acestui frumos spațiu al întâlnirii, al dialogului, al prieteniei, ca și pe tinerii participanți.
Tema aleasă pentru această ediție ITO 2019 - „Cu toții suntem un Potir! Credință, nădejde și dragoste” - vorbește despre unitatea pe care o dă credința comună unei comunități numeroase, alcătuită din diferite neamuri, după cum frumos o ilustrează diversitatea participanților proveniți din regiuni, țări și chiar de pe continente diferite. Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși ne dă totodată prilejul să reflectăm asupra dimensiunii comunitare a credinței, la importanța exprimării publice a unei identități comune, precum și a participării fiecăruia la edificarea binelui comun.
Evenimentul care începe astăzi le permite participanților să descopere, odată cu dimensiunea universală a credinței pe care o împărtășesc cu toții, particularitățile locale ale îndelungatei tradiții creștine a Olteniei, asupra căreia atrage atenția și imnul ITO de anul acesta. Stau mărturie pentru aceasta minunatele biserici și mănăstiri care împodobesc întregul ținut al Olteniei, Cetatea Băniei, ca și sinteza dintre tradiție și modernitate realizată de artiști precum Constantin Brâncuși. Veți avea, de altfel, prilejul să vizitați, pe parcursul acestei întâlniri, câteva astfel de exemple de biserici și mănăstiri, parte a bogatului patrimoniu cultural, spiritual și artistic al Olteniei. Fiecare dintre aceste monumente simbolizează continuitatea identității românești, moștenirea lăsată de înaintași și pe care este de datoria noastră să o păstrăm și să o îmbogățim. Întâlnirea dintre cultura bizantină, tradiția locală și arta europeană a făcut din aceste locuri un adevărat centru de spiritualitate și de cultură. Iar acesta este, cred, un prilej extraordinar pentru fiecare dintre voi, tineri ortodocși din mai multe țări ale lumii, de a descoperi în toată frumusețea ei această minunată tradiție.
Am, de asemenea, convingerea că astfel de întâlniri, inițiative ale Bisericii în calitatea sa de parte integrantă a societății civile, bazată pe voluntariatul tineretului, reprezintă adevărate exerciții de civism. Organizate de tineri și pentru tineri, aceste evenimente sunt experiențe ale solidarității, ale bucuriei și idealurilor împărtășite. Prin numeroasele ateliere organizate aici și prin toate celelalte evenimente din cadrul Întâlnirii de la Craiova, aceasta prilejuiește dialoguri fertile și poate pune bazele unor proiecte viitoare. De aceea, astfel de demersuri, ce presupun asumarea și exprimarea unor valori și responsabilități comune, sunt fundamentale pentru ca tinerii să deprindă aptitudinile atât de necesare în construcția României de mâine.
În calitate de secretar de stat pentru Culte, am avut, de altfel, de multe ori ocazia să observ modul în care Biserica Ortodoxă Română, sub păstorirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, își asumă și exercită responsabilitatea publică, fiind un adevărat catalizator al civismului printr-o multitudine de proiecte sociale, culturale și educaționale. Având o viziune largă privind rolul Bisericii Ortodoxe Române ca actor important, activ al societății civile, Preafericitul Părinte Patriarh a lucrat an de an în scopul ca această lucrare publică a Bisericii Ortodoxe Române să se dezvolte pentru a-i cuprinde pe toți cei care sunt deschiși spre spiritualitate, „tineri de toate vârstele”, ca și pentru a-i sprijini pe cei aflați în nevoie, pe cei care au nevoie de o nouă șansă. Toată această lucrare a Bisericii Ortodoxe Române, sprijinită pe viziunea de ansamblu a Preafericirii Sale, mobilizează și întreține speranța în potențialul uman extraordinar al țării noastre, într-o viață mai bună pentru toți. Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși este un astfel de eveniment plin de speranță și, totodată, o invitație adresată tinerilor de a duce mai departe această viziune și aceste proiecte prin implicare directă.
De aceea, Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, a venit în sprijinul acestui eveniment. Un guvern responsabil investește în tinerii săi, în formarea lor umană, spirituală și civică, în evenimente capabile să stimuleze coeziunea socială și inițiativa tinerilor.
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, atât de plină de energia pe care o poartă orice întâlnire a spiritelor tinere, ne oferă ocazia de a mărturisi împreună faptul că Biserica, credința, religia sunt, pentru societatea de azi și cea de mâine, resurse de speranță într-un viitor mai bun. Într-o lume marcată de anxietăți, de negativism, de pierderea speranței, voi, tinerii, aveți puterea de a reafirma faptul că libertatea religioasă și exercitarea ei nu reprezintă amenințări, ci resurse pentru consolidarea unei societăți democratice, iar Biserica și cultele religioase, în general, sunt actori importanți ai societății civile, care nu inhibă, ci dezvoltă potențialul de solidaritate și de încredere socială ale comunităților locale, naționale și globale.
Nu pot încheia fără să felicit Arhiepiscopia Craiovei și pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, care, cu energia și tenacitatea cu care ne-a obișnuit, a reușit să organizeze aici o Întâlnire Internațională a Tinerilor Ortodocși atât de frumoasă și de bogată în activități și evenimente menite să pună în valoare atât patrimoniul extraordinar al Olteniei, pe care o păstorește din punct de vedere religios, cât și importanța prezenței și afirmării glasului tinerilor în Biserică. Aș dori totodată să îi felicit și pe tinerii de toate vârstele care s-au implicat în acest proiect, fie ca organizatori și voluntari, fie ca participanți, și să îi invit pe toți să păstreze mereu în viața lor acest spirit mereu tânăr caracteristic fiecărei întâlniri „inimă către inimă” dintre creștini.
Vă mulțumesc!
Victor Opaschi
Secretar de stat pentru Culte