Un jertfelnic slujitor al Domnului a plecat la cer

Un articol de: Gheorghe Cristian Popa - 13 Noiembrie 2015

Preotul Gheorghe Pescaru, slujitor al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului” şi "Sfântul Corneliu Sutaşul”- Balta Albă din Bucureşti, a fost condus pe ultimul drum ieri, 12 noiembrie 2015, de către familie, fiii duhovniceşti şi preoţii din sectorul 3 al Capitalei. Slujba Înmormântării a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Milostivul Dumnezeu l-a chemat la ceruri pe părintele Gheorghe Pescaru duminică, 8 noiembrie, chiar la sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. De atunci şi până ieri, enoriaşii şi membrii familiei, prieteni şi numeroşi credincioşi din Capitală, care s-au bucurat de poveţele sale duhovniceşti, nu au încetat a se ruga la căpătâiul lui cu lacrimi şi durere. Ieri, s-au strâns din nou în jurul părintelui, împreună cu preoţii din Protopopiatul Sector 3 Capitală, spre a se ruga pentru odihna sufletului regretatului păstor. Prezent în mijlocul lor, Prea­sfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis îndureratei familii şi fiilor duhovniceşti ai părintelui Gheorghe binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dimpreună cu gândurile de compasiune şi mângâiere duhovnicească. 

Preasfinţia Sa a evocat lucrarea jertfelnică a preotului Gheorghe Pescaru, atât ca şef serviciu tehnic la Tipografia Cărţilor Bisericeşti, cât şi ca păstor de suflete în Parohia Balta Albă: „Părintele Gheorghe Pescaru s-a născut în urmă cu mai bine de şase decenii, în anul 1952, în ţinutul Giurgiului. A ales la început o altă cale şi a trudit cu greu, aşa cum trudeau oamenii mai ales înainte de anul 1990. Printr-o împrejurare fericită a devenit ostenitor în cadrul Tipografiei Cărţilor Bisericeşti din Bucureşti şi, acolo, în contact cu slujitorii Bisericii şi cu numeroasele cărţi religioase care îi vor fi trecut prin mână, şi-a descoperit această vocaţie de slujitor, înscriindu-se la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pe care a continuat-o apoi la Bucureşti, absolvind în anul 1985. A fost hirotonit preot de către Episcopul-vicar patriarhal de atunci, Preasfinţitul Părinte Nifon Ploieşteanul, pe seama unei parohii din ţinuturile sale natale, unde a slujit puţin timp, fiind transferat ca preot slujitor la această biserică, unde a rămas până în cea din urmă zi a slujirii sale pe pământ. A fost un om care şi-a iubit familia, crescându-şi cei doi copii în frică de Dumnezeu, fiind un soţ şi un părinte iubitor. A fost un preot care se ostenea permanent în biserică, adeseori până seara târziu". Preasfinţitul Părinte Timotei a citit apoi mesajul de compasiune transmis de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, cu care s-a aflat într-o frumoasă legătură de prietenie duhovnicească.
În continuare, chipul părintelui Gheorghe Pescaru a mai fost evocat de părintele Florin Busuioc, protoiereul Protopopiatului Sector 3 Capitală, şi de părintele Vasile Cristian Niţă, parohul Bisericii Balta Albă. La finalul slujbei, sicriul cu trupul părintelui a fost purtat pe umeri de către preoţi în jurul bisericii, după care a fost dus la Cimitirul Domneşti, unde regretatul părinte îşi va dormi somnul de veci până la a doua Venire a Mântuitorului Hristos.