Un mijloc eficace pentru educația noastră religioasă

Un articol de: Ionuț Dinu - 16 Octombrie 2016

Săptămânalul Lumina de Duminică împli­nește în data de 16 octombrie anul acesta 11 ani de existență neîntreruptă. A fost publicat ca un supliment de sfâr­șit de săptămână al primului cotidian creștin ortodox din lume, venind astfel ca răspuns la nece­si­tățile duhovnicești ale noastre, ale creștinilor din țară și din dia­sporă. Este prezent în mediul online prin intermediul site‑ului ziarullumina.ro, dar și prin pagina de facebook, și este parte integrantă a Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române.

Viața în diasporă ne oferă un acces limitat la publicațiile ortodoxe tipărite, de aceea mediul online a devenit o sursă importantă de informare și de comunicare. În cei patru ani de când locuiesc în Germania, am descoperit un alt fel de societate, mult mai secularizată decât cea lăsată acasă. Cu toate acestea, setea după valorile spirituale, morale și tradiționale este mai mare, iar contactul cu celelalte confesiuni creștine ne determină să căutăm răspunsuri mai adânci despre tezaurul tradiției noastre străbune. Mediul online ortodox este diversificat, dar ceea ce am apreciat la acest ziar al Patriarhiei Române este diversitatea temelor și a genurilor jurnalistice abordate. Întâlnim astfel editoriale, reportaje, comentarii, inter­viuri, ce înglobează teme variate: de la istoria Bisericii în perioada comunistă, tinerii și Biserica, di­alogul dintre religie, filosofie și știință la sfaturi duhovnicești ale Părin­ților și actualitatea reli­gioasă. Am apreciat obiectivitatea, profesionalismul, echilibrul știrilor, dar și promovarea dragostei de cultură în rândul tinerilor, mai ales prin intermediul suplimentului lunar Lumina literară și artistică.

Consider că acest ziar este un mijloc ce contribuie la dezvoltarea educației noastre religioase, alături de cea primită în familie și la Biserică. Una din dificultă­țile cu care ne confruntăm în di­asporă este distanța uneori de câteva zeci de kilometri până la cea mai apropiată biserică românească. De aceea bogăția materialelor digitale o percem adesea și ca un mijloc de catehizare. Acestea oferă un reper veritabil de educație creștină în care fiecare găsim răspunsuri la întrebările specifice vârstei. Învățăm Cine este Dumnezeu și cum să ne apropiem mai mult de El, descoperim cum să fim mai buni, mai respectuoși, mai responsabili cu cei din jurul nostru. Nu de puține ori, citind articole, am ajuns să reflectăm și mai mult la jertfa înaintașilor noștri pentru apărarea dreptei credințe și pentru libertatea noastră.