Un nou Centru Catehetic pentru tinerii din cartierul clujean Dâmbul Rotund
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepsicopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit Centrul Catehetic al Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din cartierul clujean Dâmbul Rotund. Cu această ocazie, ierarhul a oficiat și slujba Paraclisului Maicii Domnului, a ținut un cuvânt de învățătură și i-a binecuvântat pe tinerii prezenți. Grupul parohial de tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” este format din aproximativ 25 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani.
Centrul Catehetic al Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din cartierul clujean Dâmbul Rotund a fost sfințit de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în cadrul unui eveniment care a cuprins și o seară de rugăciune desfășurată împreună cu tinerii din parohia clujeană. Ierarhul a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului, a ținut un cuvânt de învățătură și i-a binecuvântat pe tinerii credincioși prezenți la acest eveniment.
„Seara de rugăciune închinată Maicii Domnului a fost dedicată în special celor tineri. Astfel, pe lângă slujba Paraclisului, la care au participat și au cântat tinerii prezenți, pe lângă momentul sfințirii Centrului Catehetic, tinerii s-au bucurat de o seară împreună. Au cântat pricesne specifice perioadei liturgice în care ne găsim, alte cântece bisericești și nu numai. Ne-am dorit, de asemenea, ca bucuria noastră, aceea de a avea un Centru Catehetic să o împărtășim și cu alți tineri. Centrul Catehetic este amenajat în apropierea bisericii, la demisolul casei parohiale și este de mare folos activităților cu tinerii pe care le desfășurăm la parohie”, a spus parohul Alexandru Ciui, protopopul de Cluj II, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
La eveniment au mai participat, alături de tinerii din parohie, și din alte grupuri de tineret din Protopopiatul Cluj II, iar acestora li s-au alăturat tinerii din Asociația Tinerilor Ortodocși Gherla însoțiți pe protopopul Paul Isip și tinerii din Asociația „Turda Tin”, însoțiți de părintele Sebastian Zăhan, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
De asemenea, din soborul slujitor au făcut parte mai mulți preoți din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, între care s-au aflat pr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și inspector pe probleme de catehizare parohială din cadrul Eparhiei, precum și Dan Hognogi, protopop de Cluj I.
Proiecte ale grupului de tineri din Dâmbu Rotund
Grupul de tineret al Parohiei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din cartierul clujean Dâmbul Rotund desfășoară numeroase proiecte, între care mare parte au un scop filantropic. Împreună cu preotul paroh, tinerii vizitează credincioșii bolnavi și pe cei singuri din parohie pentru a le oferi sprijin material, constând în alimente și sume de bani, medicamente sau alte lucruri necesare. Astfel, tinerii participă frecvent la activități de creație în cadrul cărora confecționează diverse obiecte decorative pe care le valorifică, iar din fondul material rezultat tinerii cumpără cele necesare ajutorării mai multor semeni din parohie, oameni bolnavi, bătrâni și singuri, copii orfani.
Grupul parohial de tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” este format din aproximativ 25 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani, coordonați de parohul Alexandru Ciui. Întâlnirea grupului are loc o dată pe săptămână, de obicei în fiecare zi de marți, de la ora 19:00. Activitățile catehetice, atelierele de creație, serile de film, precum și alte activități se desfășoară în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, de pe strada Corneliu Coposu, precum și în spațiul destinat pentru tineri din apropierea bisericii care a devenit, în prezent, un Centru Catehetic.
Organizarea Parohiei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din cartierul Dâmbul Rotund, a început în anul 1932. După ce timp de șapte ani slujbele religioase s-au ținut într-o casă, în anul 1939, sub îndrumarea preotului Gavril Relea, cele 37 de familii de credincioși au început construirea unei biserici. Din cauza vitregiilor vremii, biserica a fost edificată pe durata mai multor decenii, iar lucrările s-au încheiat în anul 1970. Locașul de cult a fost sfințit în data de 14 august 1970 de către episcopul Teofil Herineanu.
Creșterea numărului de credincioși din cartier a făcut necesară extinderea bisericii. Astfel, în anul 1992 au început lucrările de modificare prin demolarea parțială a bisericii existente și redimensionarea fundației pentru zidirea unei biserici mai mari. Noua biserică a fost sfințită în anul 1998 de către IPS Bartolomeu Anania, paroh fiind Nicolae Opriș.
În prezent, parohul bisericii este Alexandru Ciui, protopopul de Cluj II, alături de care slujește, începând cu luna iunie a acestui an, părintele Vasile Mihai Pop.