Un nou curs de formare pentru tinerii din parohii, la Sibiu
Departamentul pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului a organizat recent o nouă întâlnire de formare a lucrătorilor cu tinerii din grupurile parohiale. Reprezentanţii parohiilor din Sibiu au participat cu mult interes la acest modul din cadrul cursului de formare organizat în acest an în Arhiepiscopia Sibiului, iar tema a fost legată de comunicare.
Întâlnirea de lucru a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, iar lector a fost Elena Lotrean.
„La acest modul au participat 17 reprezentanţi ai parohiilor din Sibiu, care au aflat mai multe despre cum se comunică eficient cu tinerii din comunităţile parohiale, în cadrul viitoarelor activităţi ale grupurilor parohiale de tineret. Participanţii au avut bucuria să primească şi vizita Preasfinţitului Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, care le-a împărtăşit tinerilor din experienţele sale pastorale în Scandinavia şi le-a vorbit despre activităţile cu tinerii din aceste ţări”, ne-a spus diaconul Marius Tofan.
Cursul de formare a lucrătorilor cu tinerii face parte din Proiectul „O zi cu tinerii în parohie” şi este organizat în contextul „Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”.
Cursul de lucrători cu tinerii este alcătuit din module teoretice şi aplicaţii practice în mai multe parohii sibiene, pe durata unui an şi cu o frecvenţă lunară. Cursanţii au fost selectaţi de mai mulţi parohi din Sibiu şi vor lucra în regim de voluntariat, în cadrul parohiilor unde se formează grupuri de tineri, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani.
Activităţi variate
Dintre activităţile pe care le vor desfăşura aceste grupuri parohiale şi pentru care se pregătesc la cursul menţionat lucrătorii cu tinerii sunt jocuri de cunoaştere, de comunicare, de creativitate sau competiţionale, cerc de lectură biblică, convorbiri duhovniceşti pe teme diverse, în care invitatul sau invitaţii oferă răspunsuri duhovniceşti întrebărilor puse de tineri, seminar cu experţi din diferite domenii de activitate, cenaclu literar, de poezie, cenaclu muzical, serată muzicală, seară de poveşti, seară socială, de relaxare, de jocuri diverse, cor şi/ sau cursuri de muzică bisericească, cerc de teatru şi artele spectacolului, proiecţii de film, însoţite de dezbateri, curs de pictură de icoane, şezători la care participanţii să înveţe să lucreze obiecte de artizanat, artă populară sau de vestimentaţie, curs de dansuri populare româneşti, întreceri sportive între grupuri de tineri din parohii diferite, excursii, tabere, pelerinaje, vizite la muzee, acţiuni filantropice, de ajutorare a oamenilor sărmani, a celor cu nevoi speciale din parohii, acţiuni de ecologizare a unor spaţii verzi, curs de nutriţie, diverse cursuri de dobândit abilităţi practice.