Un nou doctor în teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova

Un articol de: Pr. Teodor Marcu - 26 Septembrie 2023

În ziua de joi, 21 septembrie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a avut loc susținerea publică a tezei de doctorat „Persoana Sfântului Duh în iconomia Sfintei Treimi”, realizată de pr. Daniel Vătuiu. Teza a fost prezentată în fața comisiei la Școala Doctorală „Sfântul Nicodim” de la Facultatea de Teologie a Univer­sității din Craiova. Com­ponența comisiei de doctorat a fost următoarea: conducător științific: Înaltprea­sfin­țitul Părinte Mitropolit Irineu; președinte: pr. prof. univ. dr. Nicolae Răzvan Stan; membrii refe­renți: pr. prof. univ. dr. Vlad Vasile, de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad; pr. prof. univ. dr. Picu-Nelu Ocoleanu, de la Universitatea din Craiova, și pr. conf. univ. dr. Nicolae Viorel Moșoiu, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. În deschiderea susți­nerii, pr. Daniel Vătuiu a prezentat sintetic cele mai importante rezultate ale lucrării de doctorat, așa cum au fost expuse în scris în cele șapte capitole ale tezei.

În calitate de conducător știin­țific, Părintele Mitropolit Irineu a apreciat valoarea teologică a tezei  de doctorat, felicitându-l pe autor pentru munca depusă și pentru rezultatele obținute: „Autorul, în cercetarea sa, a urmărit mai multe direcții care au compus tabloul de ansamblu al modului în care s-a formulat doctrina Bisericii despre Persoana Sfântului Duh în dezbaterile pnevmatologice și triadologice din primele veacuri creș­tine până astăzi. Încă de la începutul lucrării şi din primele lucrări publicate, părintele Vătuiu a folosit o abordare constructivă şi ştiinţifică a subiectului, realizând efectiv o cercetare bine documentată şi profundă atât din punct de vedere dogmatic, cât şi din perspectivă biblică, istorică, morală şi patristică. Părintele Vătuiu a studiat, în con­secință, o mulţime de izvoare şi texte editate fie în limba română, fie în alte limbi străine. Cercetarea autorului cuprinde, de asemenea, o gamă largă de probleme şi dezbateri triadologice și pnevmatologice care au o fundamentare scripturistică, patristică și teologică autentică”.

În urma deliberării comisiei, pr. Daniel Vătuiu a obținut titlul știin­țific de doctor în domeniul Teologie, cu calificativul „Foarte bine”.