Un nou produs românesc înregistrat și protejat european
Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Potrivit Ministerului Agriculturii, produsul „Salată cu icre de ştiucă de Tulcea” - IGP reprezintă tradiţia locală de prelucrare a peştelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate. Rețeta prevede utilizarea a minimum 29% icre, din care minimum 15% icre de ştiucă sărate cu bobul întreg şi maximum 14% icre de peşte deltaic sărate, în amestec cu ulei de floarea-soarelui, apă carbogazificată şi zeamă de lămâie.
Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.760 de produse deja protejate la nivel european. România avea anterior şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care şase Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi şi Caşcaval de Săveni, iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).
La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă trei produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care două pentru sistemul IGP: Telemea de Sibiu şi Plăcinta dobrogeană, precum şi un produs, Salata tradiţională cu icre de crap, pentru dobândirea protecţiei Specialitate Tradiţională Garantată.
Sistemul european de înregistrare a unor mărci are drept scop protejarea denumirilor și caracteristicilor unor alimente și vinuri legate de originea lor geografică, precum și de tehnicile și practicile tradiționale.