Un nou produs tradițional protejat european

Data: 01 Octombrie 2021

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Salata tradiţională cu icre de crap” în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, preluat de Agerpres. Decizia vine după ce, în luna iunie a acestui an, Comisia Europeană a aprobat înscrierea unui alt produs, „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea”, în registrul produselor cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

„Salata tradiţională cu icre de crap” este un produs obţinut pe baza icrelor de crap sărate, ulei de floarea-soarelui, apă minerală şi suc de lămâie, disponibil în două variante: cu sau fără ceapă, specifică oficialii de la Bruxelles.

Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.760 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor şi înregistrărilor (DOOR).

România mai are încă opt produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care şapte Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni şi Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, iar Telemeaua de Ibăneşti - pe sistemul Denumire de Origine Protejată (DOP).

De asemenea, pentru alte două produse, Telemea de Sibiu şi Plăcinta dobrogeană, au fost depuse documentaţiile la forurile europene pentru înregistrarea în sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată.

Printre produsele tradiționale care ar putea primi, de asemenea, certificare europeană se numără telemeaua de Vaideeni, brânză de burduf de Bran, gemul de rabarbăr, brânza de Gulianca, virşli de Hunedoara, pâine de Pecica etc. (C. Z.)