Un nou protopop a fost instalat în Beclean

Un articol de: Darius Echim - 15 Feb 2021

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, l-a instalat joi, 11 februarie, pe preotul Dragoș Cristian în demnitatea de protoiereu al Protopopiatului Beclean.

Ceremonia de instalare a noului protopop a avut loc în Biserica „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, cunoscută și sub denumirea de catedrala din Beclean. Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit o slujbă de Te Deum, apoi a arătat principalele atribuții ale slujirii de protoiereu și i-a adresat noului protopop câteva gânduri la început de drum. Evenimentul a avut loc în prezența preoților din Protopopiatul Beclean și a unor oficialități, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă.

Preotul Dragoș Cristian s-a născut în 12 aprilie 1980, în satul Valea Loznei, județul Sălaj. Este absolvent de licenţă şi master al Facultăţii de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu. A fost hirotonit preot în luna februarie a anului 2005, pe seama Parohiei Budești, iar din 2015 până în prezent slujeşte comunitatea ortodoxă a Parohiei „Buna Vestire” din Beclean. Din 2007, dirijează Corala „Osana” a preoților din protopopiatele Bistrița și Beclean, alături de care a participat la festivaluri, concerte şi concursuri de muzică sacră, obținând diplome și premii

Reînființarea Protopopiatului Beclean

Fostul protopop de Beclean, preotul Vicențiu Doru Zinveliu, s-a pensionat începând cu data de 1 ianuarie 2021, retrăgându-se din activitatea administrativă, dar continuându-și pe mai departe misiunea sacerdotală. Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă desfășurată în cei 49 de ani de preoție, dintre care 10 ani ca protopop, pr. Vicențiu Doru Zinveliu a primit, în a treia zi de Crăciun, 27 decembrie 2020, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.

Distincția i-a fost înmânată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, care l-a felicitat pentru realizările sale, evidențiind edificarea catedralei din Beclean (1995-2013), reînființarea în anul 2011 a Protopopiatului Beclean, desființat de regimul comunist în anul 1961, și ctitorirea Mănăstirii Pantocrator, cu hramul „Sfântul Paisie Aghioritul”, situată în cartierul Valea Viilor din orașul Beclean.