Un nou protopop pentru Protoieria Sector 1 Capitală

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 03 Septembrie 2024

Protoieria Sector 1 Capitală are, de la începutul lunii acesteia, un nou protopop: părintele dr. Victor-Lucian Georgescu, parohul Bisericii Kretzulescu din Bucureşti. Părintele protoiereu Victor-Lucian Georgescu va coordona activită­țile liturgice, pastorale, educa­țio­nale, culturale şi social-filantropice din parohiile sectorului 1, menținând relații de bună cooperare cu primăria de sector, cu unitățile de învățământ şi cu alte instituții din acest sector.

Pr. dr. Victor-Lucian ­Georgescu s-a născut în data de 30 mai 1984, în municipiul Plo­iești, județul Prahova. În anul 2008 a absolvit studiile de licență în Inginerie (specializarea inginerie mecanică) la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine (filiera anglofonă) din cadrul Universității Politehnica din Bucu­rești, iar în anul 2011 a absolvit studiile de masterat în Teologie (programul de studii Doctrină, Știință, Misiune) la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Valahia din Târgo­viște, susținând teza de dizertație cu titlul „Repere în gnoseologia ortodoxă la Sfinții Dionisie Areopagitul, Maxim Mărturisitorul și Grigorie Palama” (coordonator știin­țific: pr. conf. dr. Ion Stoica). În anul 2015 a absolvit studiile de licență în Teologie (specializarea Teologie pastorală), la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din cadrul Uni­versi­tății din București, susți­nând teza de licență cu titlul „Iezechiel 1 - un comentariu critic și exegetic” (coordonator științific: conf. dr. Alex­an­dru Mihăilă), iar în anul 2018 a absolvit studiile doctorale în Teologie (specializarea Științe biblice - Vechiul Testament), la Școala Doctorală de Studii Religioase a Facultății de Teologie Roma­no-Catolică din cadrul Universității din București, susți­nând teza de doctorat cu titlul „Funcția teologică a Deuteronom 4:1-40 în istoriografia din Geneză - 2 Regi” (coordonator știin­țific: pr. conf. dr. Lucian Dîncă), pentru care a obținut titlul de doctor în Teologie cu calificativul magna cum laude.

Din februarie 2017 până în februarie 2020 a slujit ca preot coslujitor la Parohia Nedelea, Protoieria Ploiești Sud, iar din martie 2020 până în septembrie 2022 a deținut oficiul de paroh la aceeași unitate de cult, unde a intensificat activită­țile misionar-pastorale, administrativ-gospodărești, cu tinerii și copiii, social-filantropice, precum și slujirea liturgică. De asemenea, din aprilie 2019 până în septembrie 2022 a fost secretar cu respon­sabilități în domeniul resurselor-umane la cancelaria Protoieriei Ploiești Sud. 

Din octombrie până în decembrie 2022 a slujit ca preot coslujitor la Parohia Kretzulescu, Protoieria Sector 1 Capitală, iar din ianuarie 2023 deține oficiul de paroh la această unitate de cult, unde a intensificat activitățile pastoral-misionare, a demarat întocmirea unui proiect de restaurare a bisericii parohiale, a amenajat un oficiu parohial, o bib­li­otecă și o sală pentru desfășu­rarea activităților catehetice și culturale, a reorganizat arhiva parohiei, a intensificat activitatea liturgică, a desfășurat cateheze și acti­vități cu tinerii și a organizat un atelier biblic săptămânal. De asemenea, în perioada octombrie 2022 - august 2024, a fost inspector eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureș­tilor.

Totodată, părintele Victor-Lucian Georgescu a desfășurat o constantă activitate științifică și publicistică, la care se adaugă o serie de participări la colocvii naționale și interna­ționale în domeniul Teologiei biblice. Din anul 2013 face parte din colectivul de traducători ai Bibliei după Textul Ebraic, proiect desfășurat în cadrul Colegiului Noua Europă din București, în colaborare cu Editura Humanitas (contribuind la volumele Geneza, Exodul-Leviticul, Numerii-Deuteronomul, Iosua-Judecători). În paralel, a publicat recenzii și articole în diverse publicații teologice, ziare și reviste bisericești, a contribuit la proiecte de traducere și de redactare de carte, cu semnarea cuvântului înainte, și a participat recurent la emisiuni radio și TV, în spațiul bisericesc.

De asemenea, părintele Victor-Lucian Georgescu a predat cursuri de inițiere în limba ebraică biblică în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică a Univer­sității din București, precum și o serie de ­cursuri de Noul Testament, Vechiul Testament și Spiritualitate Ortodoxă în cadrul Fundației Calea Victoriei din București. „Primesc această nouă slujire din ascultare sinceră și smerită față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu încre­dințarea că este o trimitere de la Însuși Dumnezeu, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, în călăuzirea Căruia nădăjduiesc, prin mijlocirile Născătoarei de Dumnezeu și ale Sfin­ților Arhangheli Mihail și Gavriil - ocrotitorii bisericii Parohiei Kretzulescu. Îmi exprim încrederea că, împreună cu colegii clerici din Protoieria Sector 1 Capitală, vom des­fășura o lucrare duhovnicească rodnică pe toate axele slujirii la care am fost che­mați. De asemenea, nădăjduiesc ca, împreună cu angajații cancelariei protoieriei, să venim în sprijinul parohiilor din sectorul 1, facilitând comunicarea cu Centrul eparhial și cu celelalte instituții, oferind sprijinul și îndrumările necesare fie surmontării dificultă­ților cu care se confruntă, fie ducerii la îndeplinire a proiectelor și a activi­tăților”, ne-a declarat părintele protopop Victor-Lucian Georgescu.