Un părinte rugător și slujitor jertfelnic
Vrednicul de pomenire Arhiepiscop Gherasim Cristea a fost pomenit sâmbătă, 6 aprilie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Râmnicu-Vâlcea. Sfânta Liturghie și slujba Parastasului au fost săvârșite de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Stareți, starețe, monahi, monahii, preoți și credincioși din Arhiepiscopia Râmnicului, precum și din alte zone ale țării, care l-au cunoscut și l-au prețuit pe vrednicul de pomenire Arhiepiscop Gherasim Cristea, au participat și s-au rugat în Catedrala Arhiepiscopală și la mormântul său pentru iertarea păcatelor și așezarea sa în ceata drepților. Sfânta Liturghie și slujba Parastasului au fost săvârșite de IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.
După slujba Parastasului, Înaltpreasfinţia Sa a rostit cuvântul „Arhiepiscopul Gherasim Cristea - părinte rugător și slujitor jertfelnic al Bisericii din Oltenia de sub munte”. Înaltpreasfinția Sa a reliefat însemnătatea slujbei de pomenire pentru sufletul celui care se mută la viața veșnică și a evidențiat trăsăturile chipului luminos al vrednicului de pomenire Arhiepiscop Gherasim Cristea. „Astăzi, la împlinirea a cinci ani de la mutarea Arhiepiscopului Gherasim Cristea în lumea celor drepți, ne aducem aminte, cu pioșenie, de cel ce a fost pentru toți cei prezenți aici, la această pomenire, părintele Olteniei de sub munte. Pomenindu-l acum, ca de altfel la fiecare rugăciune a noastră, adăugăm prinosul nostru de iubire la iubirea pe care Dumnezeu a revărsat-o asupra acestui vrednic slujitor al Bisericii și al poporului românesc. Arhiepiscopul Gherasim a fost un ierarh pe care, cu siguranță, suntem datori să-l pomenim și să-l avem mereu ca exemplu fiecare dintre noi, ierarhi, preoți, monahi și mireni. El a fost ca o lumânare care a ars necontenit timp de aproape un veac pentru a-L sluji pe Mântuitorul Hristos ca o slugă bună și credincioasă care a intrat în bucuria Stăpânului său – Dumnezeu. A iubit meleagurile vâlcene şi spiritualitatea acestui județ. Lucrul acesta este dovedit prin cărțile pe care ni le-a lăsat şi prin grija pe care a arătat-o față de bisericile, mănăstirile, dar mai ales față de oamenii acestor locuri. S-a făcut pe sine un apărător continuu al dreptei credințe în vremurile grele ale comunismului ateu, fiind un ierarh neobosit atât în plan administrativ, cât și cultural. Dar poate ce a rămas mai mult din această personalitate a Bisericii noastre în sufletele credincioșilor este chipul său de părinte iubitor și rugător. A ştiut ce înseamnă iertarea, mereu preocupându-se să nu supere pe nimeni şi, cu siguranță, lucrul acesta i-a adus pacea sufletului, pe care o puteai citi pe fața sa. Care este cuvântul prin care îl putem caracteriza, care însumează toate calitățile sale? Acest cuvânt este acela de: «Părinte!». Pentru că doar un părinte iartă necondiționat și iubește fără să țină cont de cei ce îi pot face și rău. S-au scurs cinci ani de când a plecat. Dar nu e mort, ci doarme. Așa cum a spus Hristos surorilor, Marta și Maria, și înviază la fiecare gând al nostru spre el, la fiecare lumânare aprinsă, la fiecare pomenire”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie.
Rugăciuni pentru odihna sufletului Arhiepiscopului Gherasim Cristea au fost înălțate și la mormântul său, aflat în apropierea bolniței. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, dirijat de pr. Siluan Dumitru Scurtu. Alături de seminariști s-a aflat la strană și părintele schimonah Damaschin Grigoriatul.