Un regal

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 16 Septembrie 2022

În cadrul celei de-a 11-a ediții a manifestării „Strada de C’Arte”, organizată de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, în superba aulă a acesteia a avut loc prezentarea volumului „Bunicul meu REGELE MIHAI”, al Prințului Nicolae, publicat de Editura Vremea. Foaierul aulei găzduia o expoziție de fotografii din acest album.

După un moment de reculegere în memoria regretatei Regine Elisabeta a II-a și cuvântul de întâmpinare rostit de Mireille Rădoi, directoarea generală a BCU, a vorbit Silvia Colfescu, directoarea Editurii Vremea, care a spus între altele că „este o carte de istorie și o carte de dragoste”, a amintit că România modernă s-a construit sub regalitate și, constatând că de multe ori ne-am risipit valorile, și-a exprimat speranța că nu se va întâmpla același lucru și cu Prințul Nicolae.

Autorul volumului și-a început cuvântul cu o evocare emoționantă, dar pe alocuri și amuzantă, a întâlnirii sale cu Regina Elisabeta a II-a. Când au fost poftiți în camera în care îi aștepta aceasta, „cred că pentru două secunde mi-a stat inima”... Dar Regina s-a dovedit a fi o persoană extrem de amabilă și de naturală.

Prințul Nicolae a explicat apoi că volumul „Bunicul meu REGELE MIHAI” a pornit de la albumul cu fotografii de familie pe care l-a primit ca dar de nuntă. Socotind că acestea ar trebui văzute de cât mai multă lume, a început să caute altele, pe care le-a adăugat. Unul dintre scopurile demersului a fost să-l prezinte pe Regele Mihai așa cum era în copilărie, adolescență și prima tinerețe, adică vesel, zâmbitor și energic, o imagine diferită de aceea sub care l-am văzut noi la senectute, având întipărite pe chip toate dramele prin care a trecut în viață.

A urmat o lungă și interesantă serie de rememorări, cu multe detalii inedite, cum ar fi acela că în decembrie 1989 actualul Rege Charles al III-lea l-a sunat pe Regele Mihai și l-a întrebat de ce are nevoie!

Prințul s-a dovedit a fi un vorbitor cuceritor, plin de umor, dar în același timp echilibrat şi înţelept - inclusiv, de pildă, atunci când a vorbit despre Mareşalul Antonescu.

A fost o lansare plină de substanţă, un adevărat... regal, care s-a încheiat cu autografe, fotografii, emoții și zâmbete.