Un român va fi negociatorul-şef al bugetului UE 2027-2033

Data: 09 Septembrie 2024

Eurodeputatul Siegfried Mureşan a fost desemnat de grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European (PE) negociator-şef privind viitorul buget multianual al UE, informează un comunicat al biroului său. Mureşan este primul europarlamentar din România care îndeplineşte acest rol. Datorită importanţei ridicate a acestui dosar, alături de europarlamentarul român, reprezentant al PPE - cel mai mare grup politic din PE, va mai fi un negociator-şef din partea grupului socialiştilor, al doilea ca mărime din legislativul de la Strasbourg.

Fiecare buget anual al Uniunii face parte dintr-un ciclu de 7 ani cunoscut drept „bugetul multianual al UE”, propus de Comisia Europeană. Bugetul pe 7 ani, în valoare totală de aproximativ 1,3 trilioane de euro, necesită aprobarea în unanimitate a statelor membre și acordul Parlamentului European, la care se ajunge după negocieri purtate de negociatorii-șefi desemnați ai PE.

„Elaborarea bugetului pe următorii 7 ani va fi cea mai importantă decizie pe care o va lua actuala legislatură a Parlamentului European”, a declarat Mureșan, potrivit Agerpres. Europarlamentarul a mai fost negociator-şef al bugetelor anuale din 2018 şi 2024 și negociator-şef al Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă în valoare de 800 miliarde de euro.

Bugetul UE din exerciţiul financiar multianual 2027-2033 va avea ca priorități agricultura şi coeziunea. „Finanţarea adecvată a agriculturii este necesară pentru a garanta siguranţa alimentară a Europei. Coeziunea este principalul instrument prin care reducem decalajul economic dintre ţările membre. Sunt politici foarte importante mai ales pentru România”, a spus Mureșan. (C. Z.)