Un sfânt basarabean recent canonizat - Sfântul Iosif cel Milostiv al Moldovei
Seria conferinţelor duhovniceşti organizate de Mitropolia Basarabiei, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Universitatea Tehnică a Moldovei, a continuat la Chişinău, miercuri, 14 martie 2018, la Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, evenimentul având ca temă: Un sfânt basarabean recent canonizat - Sfântul Iosif cel Milostiv. În cadrul activităţii a fost invitat să conferenţieze părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi.
Părintele decan Ion Vicovan, printr-un discurs de înaltă ţinută academică şi duhovnicească, a nuanţat cele mai semnificative împrejurări din viaţa Sfântului Mitropolit Iosif Naniescu al Moldovei. Născut în Basarabia, în satul Răzălăi, localitate unde Mitropolia Basarabiei, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Petru al Basarabiei, prin osteneala părintelui vicar Valeriu Cernei, a ridicat o biserică nouă într-o parohie aflată de decenii fără un sfânt locaş.
Subiectul tratat în cadrul conferinţei a oferit celor prezenţi o incursiune în trecutul neliniştit al ţinutului basarabean. Părintele Ion Vicovan a arătat că prin credinţă, dragoste şi fapte vrednice de Dumnezeu se poate trece peste încercările actuale ale neamului nostru, avându-l pe Sfântul Mitropolit Iosif cel Milostiv al Moldovei drept exemplu.
Finalul conferinţei a fost marcat de o serie de întrebări din partea studenţilor. Părintele decan de la Iaşi, profitând de clipa întâlnirii cu tinerii studenţi basarabeni, i-a îndemnat pe cei prezenţi să nu uite de rădăcinile lor, fiind români şi creştini ortodocşi, iar unitatea neamului nostru este posibilă prin unitatea credinţei pe care o mărturisim în Biserica Ortodoxă Română şi prin lucrarea misionară şi pastorală a Mitropoliei Basarabiei.
Şeful departamentului de ştiinţe socio-umane, conf. univ. dr. Mihail Braga, a mulţumit părintelui decan Ion Vicovan pentru conferinţă, pe care a apreciat-o ca fiind foarte actuală şi de folos studenţilor în drumul lor de cunoaştere a strămoşilor şi a identităţii neamului nostru românesc. Totodată, decanul facultăţii gazdă, Ion Balmuş, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei şi Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pentru că au acordat arhiereasca binecuvântare ca părintele profesor Vicovan să conferenţieze la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău. Mulţumirile s-au îndreptat şi către Sectorul de misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, condus de părintele consilier arhim. Nicodim Petre, pentru constanta implicare.
Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi cu sprijinul conducerii Universităţii Tehnice din Moldova. Implicarea activă a decanului facultăţii gazdă, prof. Ion Balmuş, precum şi a conf. univ. dr. Mihail Braga, şef departament de ştiinţe socio-umane, a fost esenţială pentru desfăşurarea prezentului eveniment. O contribuţie importantă au avut şi părintele Anatoli Goncear, dar şi părintele lect. dr. Ion Banari de la Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi" din Chişinău - Mitropolia Basarabiei.