Un simbol al identității românești la Dondușeni

Un articol de: Silviu Dascălu - 07 Martie 2018

În nordul Republicii Moldova, în orașul Dondușeni, a fost ridicată cu multă trudă o impunătoare biserică, ce așteaptă să fie sfințită. Pus sub ocrotirea Acoperă­mântului Maicii Domnului, așezământul este o adevă­rată catedrală construită în stil ștefanian, ce a devenit simbol al identității românești. În parohia păstorită de părin­­t­ele Roman Botezat, rugăciu­nea se împletește frumos cu activitățile filantropice și cele culturale. Părintele spune că își dorește ca sfințirea bisericii să aibă loc peste câteva luni, mai exact în data de 23 septembrie.

Într-o societate frământată etnic și sub ofensiva constantă a cultelor neoprotestante, în orașul Dondușeni s-a înălțat o măreață „poartă spre cer”. Cu trudă, răbdare și tact, dar mai ales cu mult ajutor de la Dumnezeu, Mitropolia Basarabiei și ortodocșii din oraș au câștigat un loc în care își pot pleca genunchii pentru mântuirea sufletelor lor. Parohia este înfiinţată din anul 2007. Pentru început, rugăciunile se făceau într-un mic paraclis. Piatra de temelie a actualului locaș de închinăciune a fost pusă în anul 2009, cu binecuvântarea Înaltpreasfin­țitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al plaiurilor.

„În anul 2004, am fost hirotonit preot de către Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Petru pe seama Parohiei Corlăteni, situată în proximitatea oraşului Bălţi, unde am construit o biserică. În anul 2007 mi-am exprimat dorinţa de a crea o parohie românească în oraşul Donduşeni, localitatea mea natală. Aici am început construirea unei biserici simple din lemn, în care să pot oficia sfintele slujbe, apoi am obţinut, prin bunăvoinţa unui primar român, suprafaţa de 0,5 ha. Pe acest teren, având toate aprobările necesare din partea autorităţilor moldoveneşti de resort, a Mitropoliei Basarabiei şi a Patriarhiei Române, s-a început construirea unei biserici noi”, ne povestește părintele Roman Botezat, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din Dondușeni.

Ajutoare exclusiv româneşti

Biserica a fost construită din cărămidă de către meșteri din România, în stil ștefanian, cu influ­ențe din arhitectura rusească. A fost acoperită cu tablă de cupru, iar pictura este realizată în tehnica fresco de pictorul Mihai Gabor.

De asemenea, scheletul catapetesmei a fost realizat din lemn de stejar sculptat, tot în România, la fel ca și iconostasul Maicii Domnului Axionița sau strănile.

„Cu ajutoare exclusiv româneşti, am realizat şi încălzirea bisericii cu o centrală termică mixtă, ce funcționează atât pe lemne, cât şi cărbune. Am realizat şi împrejmuirea curţii bisericii, urmând să amplasăm gardul din fier forjat.

Tot ce am făcut în legătură cu ridicarea acestei biserici se datorează, în proporţie de 90%, României. 60% din bani i-am obținut prin colecte făcute în parohiile din arhiepiscopiile Iașilor și Sucevei și Rădăuților, pentru care am umblat din casă în casă, iar 30% din fonduri au venit din partea Secretariatului de Stat pentru Culte şi a Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Sfințirea bisericii dorim să o facem pe data de 23 septembrie, în acest an”, a spus părintele Roman.

Dondușeni este un oraș mic, cu aproximativ 10.000 de locuitori. Însă membri ai parohiei sunt doar vreo 250 de familii. Aceasta este singura biserică ortodoxă română ce aparține Mitropoliei Basarabiei. În oraș mai există un locaș ortodox, dar care aparține de Mitropolia Moldovei (Patriarhia Rusiei). Aceasta înseamnă o serie de provocări în pastorația enoriașilor, având în vedere programul intens de rusificare din Moldova, ce a dus în multe cazuri la pierderea sau diminuarea conștiinței națio­nale. Cea mai mare provocare în pastorația din această parohie este redescoperirea identității româ­nești, „pentru că sunt foarte mulți basarabeni care și-au uitat istoria, și-au uitat neamul, și-au uitat originile”, afirmă părintele Roman Botezat.

„Pe lângă datoria de preot, avem și această datorie de a le spune enoriașilor cine sunt ei de fapt și care este istoria noastră adevărată. Ne dorim ca această biserică să fie un simbol al iden­tității românești, care să îi facă pe românii din oraș să se simtă mândri că avem o biserică mare și frumoasă, care este a noastră, a românilor”, adaugă părintele.

Având în vedere că la slujbe participă și vorbitori de limbă rusă, preotul face eforturi pentru a păstra o relație bună și cu aceștia, astfel că unele rugăciuni sunt rostite și în această limbă, apropiindu-i şi pe aceşti fraţi întru credinţă de Biserică.

Activităţi la parohie şi şcoală

Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” nu înseamnă doar Liturghie, ci și foarte multă filantropie, activități culturale, precum și activități cu tinerii. Părintele paroh se îngrijește ca tinerii să găsească în biserică o alternativă la tentațiile lumii actuale.

Fiind și profesor la Liceul „Alexe Mateevici” din localitate, unde predă și soția sa, cunoaște bine tinerii din oraș și comunică mult mai ușor cu ei, astfel că îi implică în activități nu doar la școală, ci și în programele desfă­șurate de parohie, cum ar fi comemorarea poeților Alexe Mateevici și Mihai Eminescu sau tabere pentru elevi.

„Am iniţiat mai multe activităţi cu tineretul, tabere, am contribuit decisiv la iniţierea şi desfăşurarea unei activităţi în 2017, determinată de împlinirea a 100 de ani de la trecerea la cele veşnice a preotului militar şi poetului Alexe Mateevici, patronul liceului la care predau religia. Tot în acest perimetru tematic am fost promotorul unei activităţi legate de istoria Basarabiei, mai exact momentul în care Mareşalul Ioan Antonescu a dat ordin soldaţilor români să treacă Prutul.

La această activitate au participat scriitorul Ioan Iachim, care a publicat trei volume despre acest personaj important la readucerea Basarabiei la ţara-mamă, generalul român Vasile Roman, colonelul ieşean Teofil Băiteanu sau părintele profesor doctor Viorel Sava de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași”, a exemplificat părintele Roman Botezat.

Având în vedere că pe 27 martie se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, parohia va organiza o serie de evenimente atât liturgice, cât și culturale.

În primul rând va avea loc o înfrățire cu Parohia Gara Veche din Piatra Neamț, păstorită de părintele protopop Valentin Tofan. Dimineața va fi săvârșită Sfânta Liturghie, după care, la Liceul „Alexe Mateevici”, vor avea loc mai multe manifestări culturale la care vor participa elevii din oraș.

Părintele Roman a făcut studiile în România, Seminarul Teologic la Galați, Facultatea de Teologie la Iași, iar masteratul în teologie la Târgoviște.