Un YouTuber de 24 de ani a devenit europarlamentar

Data: 20 Iunie 2024

Alegătorii din Cipru l-au ales, la 9 iunie, pe Fidias Panayiotou, un YouTuber în vârstă de 24 de ani, fiu de preot ortodox, ca deputat independent în Parlamentul European, informează AFP. Cu 2,6 milioane de abonaţi pe YouTube, el a devenit cunoscut datorită filmuleţelor sale în care se întâlneşte cu celebrităţi precum miliardarul american Elon Musk, în care organizează concursuri de gătit trăsnite sau antrenamente cu maeştri chinezi de kung-fu Shaolin.

YouTuber-ul lansase o campanie în care îi îndemna pe tineri să voteze la alegerile europene din 9 iunie. El a obţinut 19,4% din voturi, iar victoria sa neaşteptată este percepută ca o respingere a partidelor politice tradiţionale. Lui i se atribuie parțial rata de participare la vot a ciprio­ților, de 58,86%, comparativ cu 45% la europarlamentarele din 2019.

„Tânărul YouTuber, folosind din plin reţelele de socializare, cu o retorică apolitică, fără poziţii politice, fără cunoştinţe - după cum el însuşi recunoaşte - despre Uniunea Europeană, a reuşit să provoace o bulversare”, a scris Philenews.

Pe lângă Panayiotou, Cipru va mai trimite în Parlamentul European încă cinci eurodeputați: doi din Partidul Conservator DISY (Dimokratikos Sinagermos), unul din partea AKEL (stânga) și unul de la ELAM (ultranaţionaliști). (C.Z.)