Unirea Principatelor, marcată în Eparhia Romanului şi Bacăului

Un articol de: Constantin Ciofu - 28 Ianuarie 2019

Unirea Principatelor Române a fost marcată joi, 24 ianuarie 2019, în mai multe parohii din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Manifestările s-au bucurat de prezenţa copiilor, a autorităţilor locale şi de cea a credincioşilor.

Cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Moineşti s-a săvârşit Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, au fost pomeniţi făuritori ai Unirii Principatelor Române. În continuare, s-a oficiat slujba de Te Deum, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ. Copiii, îmbrăcaţi cu frumoase straie populare, au ţinut fiecare câte un steag în mână, completând atmosfera de sărbătoare din biserică. Ioana Adochiţei, elevă în clasa a IV-a, a încântat auzul celor prezenţi prin interpretarea emoţionantă a „Horei Unirii”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, joi, 24 ianuarie 2019, în bisericile din cuprinsul Protopopiatului Sascut, a fost oficiată slujba de Te Deum pentru făurirea primului act măreţ din istorie spre România Mare. Un sobor de preoţi a săvârşit la Muzeul de etnografie „Preot Vasile Heisu” din Răcăciuni, judeţul Bacău, slujba de mulţumire în memoria făuritorilor primului act fundamental din istoria naţională. Au participat elevii Şcolii Gimnaziale Răcăciuni, însoţiţi de cadrele didactice şi de autorităţile locale. La finalul slujbei, clopotele bisericilor din Protopopiatul Sascut au bătut în acelaşi timp, iar cei prezenţi au depus flori şi coroane în memoria eroilor, apoi s-au prins „mână cu mână” într-o horă a Unirii.

Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău şi Asociaţia „Treime de Arhierei”, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Mihai Drăgan” din Bacău, au organizat un moment omagial în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române din anul 1859. Elevii Şcolii Gimnaziale „Mihai Drăgan”, însoţiţi de profesoara de religie Mirela Cîrlan, au venit la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău pentru a comemora acest moment deosebit din istoria poporului român. Părintele paroh Aurel Cîrlan, împreună cu preotul slujitor Marian Gliga şi cu preotul Mihai-Flavius Balaban, a săvârşit slujba de Te Deum. A urmat slujba Parastasului, în cadrul căreia au fost pomeniţi mitropoliţii Sofronie Miclescu al Moldovei şi Nifon al Ţării Româneşti, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române. La final, toţi cei prezenţi au intonat cântece patriotice, iar copiii au primit fructe şi dulciuri din partea Asociaţiei „Treime de Arhierei”. Acest eveniment, intitulat „Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română”, împreună cu manifestările prilejuite de Ziua Culturii Naţionale (când a fost sărbătorit poetul naţional Mihai Eminescu), a fost desfăşurat în cadrul proiectului „Întoarcere la veşnicia din sate”, din cadrul Concursului Naţional Catehetic „Hristos - sufletul satului meu”. În acest proiect se doreşte o frumoasă colaborare între Biserică şi Şcoală, scopul principal fiind promovarea culturii, a valorilor şi tradiţiilor naţionale în rândul tinerilor.