Unirea Principatelor Române, sărbătorită de ardeleni
Cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), ierarhii şi preoţii Bisericii Ortodoxe Române au oficiat slujba de Te Deum în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor. De asemenea, au avut loc numeroase manifestări culturale prin care au fost cinstiţi cei implicaţi în realizarea acestui deziderat istoric.
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, apoi a oficiat o slujbă de Te Deum în cinstea aniversării a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. În cuvântul de învățătură, ierarhul a făcut un îndemn la unitate și la iubirea aproapelui, pentru că „în unire stă puterea”.
Apoi, ierarhul, alături de un sobor de preoți şi diaconi a participat la manifestările organizate de Instituţia Prefectului, în cooperare cu Divizia 4 Infanterie „Gemina", la bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de Te Deum, în cadrul manifestării fiind cuprinse mai multe momente: prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României, alocuţiunea prefectului judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheş, depuneri de coroane şi jerbe de flori, defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare şi Hora Unirii. La final a avut loc tradiţionala Horă a Uniri.
IPS Mitropolit Andrei a amintit, cu această ocazie, îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „«Siliţi-vă să păstraţi unitatea Duhului în legătura păcii!». Mare lucru unitatea, mare lucru pacea, mare lucru dragostea şi armonia şi înţelegerea între oameni, care creează un climat prielnic şi pentru muncă şi pentru rugăciune”. De asemenea, ierarhul a transmis urări tuturor: „Îl rugăm pe Dumnezeu să aibă milă de toată ţara noastră, de toți locuitorii ei, şi să ne dea zile bune şi fericite, cu pace, cu sănătate şi cu bună sporire întru toate. La mulţi ani!”. La manifestare au fost prezente numeroase oficialităţi, între care şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Ziua a continuat la Cluj-Napoca cu numeroase alte manifestări organizate de municipalitate.
Mica Unire, sărbătorită la Oradea
Împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 1859, a fost aniversată în Eparhia Oradiei prin manifestări cultural-educaționale și religios-militare.
Elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au sărbătorit Mica Unire printr-un program special, menit să evoce și să valorifice acest moment important din istoria poporului român.
Astfel, la Liceul Ortodox din Oradea s-a desfășurat o dezbatere la care au luat parte profesori și elevi, în cadrul căreia prof. Alin Oros, cadru didactic la disciplina istorie din cadrul liceului, a susținut o prelegere având ca temă semnificația actului Unirii Principatelor Române, Țara Românească și Moldova, din 24 ianuarie 1859, și importanța acestuia pentru evenimentul de după Primul Război Mondial, Marea Unire din 1918.
Manifestările dedicate sărbătoririi Uniri Principatelor Române au continuat miercuri, 24 ianuarie, când, în toate bisericile din Eparhia Oradiei, după Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba de Te Deum, în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor, iar la sfârșitul slujbei clopotele bisericilor au fost trase timp de un minut.
După Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a luat parte, împreună cu elevi și cadre didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, la manifestările religioase și militare organizate de Prefectura Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Garnizoana Oradea, în Piața Unirii din Oradea, pe platoul din fața statuii Voievodului Mihai Viteazul.
Cu acest prilej, preoţii capelani care activează în cadrul structurilor militare ale Garnizoanei Oradea și din cadrul Ministerului Administrației și Internelor au oficiat o slujbă de Te-Deum. Au urmat discursuri rostite de Ioan Mihaiu, Prefectul Judeţului Bihor, şi de conf. univ. dr. Alina Stoica de la Universitatea din Oradea, care au evocat importanţa şi semnificaţiile sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române. Apoi, Ansamblul coral „Traian Moșoiu” din Oradea a interpretat câteva cântece patriotice. Manifestarea s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Voievodului Mihai Viteazul, la care au luat parte și elevii și profesorii Liceului Ortodox, defilarea detașamentelor militare și din cadrul structurilor de ordine și siguranță națională, dar și tradiționala Horă a Unirii.
Hora Unirii la Braşov
De Ziua Unirii Principatelor Române au avut loc mai multe manifestări în Șcheii Brașovului. După Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului a fost oficiată o slujbă de parastas, urmată de un moment de rugăciune și de pomenire a celor care au înfăptuit Unirea Principatelor. Slujbele religioase au fost oficiate de protopopul Brașovului, Dănuț-Gheorghe Benga împreună un sobor de preoți.
Manifestările au continuat cu un Te Deum în Piața Unirii, urmat de festivități dedicate Unirii Principatelor, la care au participat autorități centrale, judeţene şi locale, între care prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu, subprefectul Ciprian Băncilă, președintele Consiliului Județean, Adrian-Ioan Veștea, precum și Junii Brașovului, care s-au alăturat la Hora Unirii, fiind costumați cu tradiționalele lor haine de sărbătoare. A urmat un ceremonial de dansuri românești, susținut de mai multe ansambluri locale și județene.
Ceremonialul s-a încheiat la Muzeul „Prima Şcoală Românească” din Șcheii Brașovului, unde s-a amenajat în mod special o sală cu o tematică dedicată Unirii Principatelor, fiind expuse documente, cărți, manuscrise, tablouri etc. Cu acest prilej s-a lansat și cartea „Junii Brașoveni”, tipărită recent.
Sărbătoare în Parohia Subpiatră, Oradea
Cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, Parohia Subpiatra, Protopopiatul Oradea, a organizat manifestări cultural-artistice, menite să marcheze importanța evenimentului din 24 ianuarie 1859.
În baza protocolului de cooperare încheiat între Parohia Ortodoxă Subpiatra și Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Hotar, unde studiază copiii din satul Subpiatra, parohul Lucian Crișan și profesorul de istorie Lenuța Gherle au susținut proiectul catehetic: „Biserica și Unirea Principatelor”.
Proiectul, la care au participat elevii din clasele V-VIII, a avut ca obiectiv rememorarea evenimentului istoric din 24 ianuarie 1859 și conștientizarea contribuției Bisericii Ortodoxe Române la înfăptuirea Unirii Principatelor Române prin implicarea slujitorilor ei.
Preotul Crișan Lucian le-a explicat elevilor faptul că 24 ianuarie este o sărbătoare națională care are şi un caracter bisericesc, deoarece Unirea Moldovei cu Țara Românească s-a realizat și prin efortul Bisericii dreptmăritoare. Ierarhii și preoții ortodocși au militat activ pentru realizarea Unirii celor două țări românești, ca deputați în Divanurile ad-hoc și în Adunările elective, prin trimiterea de pastorale, prin articole și apeluri în presa timpului, prin întocmirea și săvârșirea de rugăciuni speciale, prin îndrumarea credincioșilor.
„Mica Unire din 1859, care s-a obținut cu multe jertfe și mari eforturi spirituale și materiale de către clerul, cărturarii și credincioșii români ortodocși, a fost temelie pentru Marea Unire din 1918”, a arătat pr. Crișan Lucian, care i-a îndemnat pe elevi „să-I mulțumească Bunului Dumnezeu pentru darul unității naționale, pe care trebuie să-l prețuiască la fel ca pe un mărgăritar de mare preț și să-l cultive ca pe un simbol al demnității poporului român, iar Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitului Nifon al Țării Românești, Mitropolitului Sofronie Miclescu al Moldovei și tuturor celor ce au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române să le arate cuvenita recunoștință”.
Miercuri, 24 ianuarie, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, copiii și tinerii, îmbrăcați în costume populare, au interpretat sceneta Moș Ion Roată și Unirea, au intonat Imnul Național, au interpretat cântece patriotice și s-au prins în Hora Unirii.
La final, Parohia Subpiatră le-a oferit copiilor dulciuri și tuturor celor prezenți stegulețe cu drapelul național.