Unirea Principatelor sărbătorită de elevii din Oradea şi Beclean

Un articol de: Pr. Alin Florin Sonea - 27 Ianuarie 2016

Elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au participat la activităţi care au evocat Unirea Principatelor Române. Astfel, o echipă a liceului, formată din elevii Mirel Fanya, Ioan Roşu şi Antoniu Alb, clasa a X-a A, coordonaţi de profesorul de istorie Alin Oros, au participat, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Oradea, la cea de-a VIII-a ediţie a concursului judeţean de istorie „România Modernă”. La competiţie au participat 12 echipaje de la mai multe licee, iar la final, cele de la Liceul Ortodox şi Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” au fost declarate câştigătoare. Premiile au constat în diplome şi cărţi de specialitate oferite de către prof. Elisaveta Roşu, inspector şcolar pentru istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane, prof. Daniela Sopota, inspector activitate educativă formală şi non-formală, precum şi cadrele universitare Gabriel Moisa şi Radu Românaşu de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe politice şi Ştiinţele comunicării a Universităţii din Oradea.

Manifestările dedicate Unirii principatelor au continuat pe 24 ianuarie, când, în prezența și cu binecuvântarea Prea­sfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, elevi și cadre didactice de la Liceul Ortodox au luat parte la manifestările religios-militare organizate de municipalitatea orădeană și Garnizoana Oradea, la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie din Oradea, prilej cu care au depus o coroană cu flori.

Sărbătoare la Beclean

Duminică 24 ianuarie, Centrul pentru Protecția Copilului din Beclean a celebrat Unirea Principatelor Române. Corul instituţiei, coordonat de educatorul Sorin Chindriș și pr. Alin Pop, a interpretat cântece patriotice, iar interpreta Adriana Berințan din Uriu a cântat câteva melodii. Tinerii din Parohia Piatra, coordonaţi de pr. Ioan Clapa au adus în fața publicului straiele tradiționale şi obiceiuri din zonă. Apoi, grupul vocal format din preoții Cristian Dragoș, Lucian Blaga, Mureșan Horațiu, Dumitru Ciupa și Alin Pop, inițiatorul acestui program, au prezentat publicului piese din zestrea populară.

Tinerii de la Clubul copiilor din Beclean, coordonați de prof. Reghina Poenar și prof. Daniel Rațiu, au prezentat spectatorilor dansuri populare din zona Văii Someșului, iar interpreții Ioana Mesaroș, Marius Varga, Ioana Chiș, Alexandru Pop și prof. Daniel Rațiu au interpretat cântece populare. Profesorul Ioan Pop, un cunoscut rapsod al Becleanului a interpretat câteva cântări religioase. Sceneta „Moș Ion Roată și Unirea de la 24 ianuarie 1859”, pregătită de educatoarele Raveca Bangău și Liliana Mihăilă cu tineri din cadrul Centrului, a fost momentul cu care s-a încheiat spectacolul.