„Unitatea de neam şi de credinţă. Modele şi căi de urmat”

Un articol de: Constantin Ciofu - 07 Noiembrie 2018

În biserica Parohiei Lazaret din Bacău, a avut loc duminică, 4 noiembrie 2018, conferinţa „Unitatea de neam şi de credinţă. Modele şi căi de urmat”. Aceasta a fost susţinută de către arhimandritul Nicodim Petre şi a făcut parte din programul manifestărilor dedicate cinstirii Sfântului Ierarh Nectarie.

Credincioşii băcăuani au participat duminică, 4 noiembrie 2018, la conferinţa „Unitatea de neam şi de credinţă. Modele şi căi de urmat”. Aceasta a fost susţinută de arhimandritul Nicodim Petre, consilier pe Sectorul de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Lazaret din Bacău. În deschidere, părintele paroh Marius Iacobeanu a creionat personalitatea invitatului, cunoscut pentru coordonarea numeroaselor activităţi dedicate tinerilor din Moldova. Conferinţa a debutat prin descrierea regiunii Moldovei în perioada medievală. S-a amintit că moldovenii aveau ca valori credinţa, pământul şi respectul faţă de voievod, fapt ce a făcut ca în timpul lui Ştefan cel Mare să se construiască în jur de trei mănăstiri pe an. A urmat o scurtă prezentare privind societatea românească de astăzi, în care părintele conferenţiar a precizat că valorile s-au schimbat, din cauza numeroaselor influenţe din partea mass-media, dar şi a slăbirii simţului civic al românilor de a-şi apăra valorile.

Arhimandritul Nicodim Petre a făcut apoi o paralelă între situaţia actuală a poporului român şi Evanghelia din Duminica a 22-a după Rusalii: „În contrast cu ignoranţa sunt cunoaşterea şi cercetarea Noului Testament, care descoperă sufletului tainele lui Dumnezeu, fapt care conduce la o înnoire a vieţii duhovniceşti şi, totodată, la înlăturarea superstiţiilor, neştiinţei şi a falselor credinţe. Acest fapt face diferenţa între un credincios care a moştenit credinţa din familie şi cel care a venit la credinţă prin convertire sau prin cunoaştere”.

A urmat o incursiune în istoria românilor, prin expunerea a numeroase dovezi ale unităţii de neam. S-a evidenţiat că unitatea de credinţă a fost un mijloc de întărire a sentimentului naţional şi au fost prezentate o serie de chipuri de voievozi, ierarhi, preoţi, poeţi, istorici sau simpli români care au contribuit la apariţia Statului Naţional Unitar Român. Părintele paroh Marius Iacobeanu a mulţumit celor prezenţi şi invitatului de la Iaşi pentru că a slujit la orele dimineţii Sfânta Liturghie şi pentru că a conferenţiat în biserica parohiei gazdă. Evenimentul cultural s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi face parte din seria manifestărilor cultural-liturgice dedicate Sfântului Ierarh Nectarie, ale cărui sfinte moaşte se află în biserica Parohiei Lazaret.