Conferinţe la Universitatea de vară MOREOM

Un articol de: Pr. Alexandru Ojică - 28 Iunie 2019

În perioada 27-31 august 2019, la Centrul de studii și rugăciune „Sfânta Cruce” din Lieu-dit Sainte-Croix, regiunea Dordogne, sud-vestul Franței, va avea loc o nouă ediție a Universității de vară a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Tema întâlnirii din acest an, „Trupul morții și al slavei”, este o continuare firească a celei organizate în 2018 cu titlul „Omul și trupul său”.

Pe parcursul celor 5 zile, o serie de conferințe vor fi susținute atât de către ierarhii din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif și Prea­sfințitul Părinte Episcop-vicar Marc Nemțeanul, de clerici din Franța, dar și de către invitați din România. Conferința inaugurală din 27 august a părintelui Gérard Reynaud va fi un omagiu adus părintelui profesor Jean Boboc, decan al Centrului de Studii „Dumitru Stăniloae” din Paris, specialist în bioetică, care a trecut la Domnul în primăvara acestui an (4 aprilie 2019). În următoarele zile vor conferenția părintele Philippe Dautais - „Dimensiunea cosmică și sacramentală a trupului”, diaconul Adrian Sorin Mihalache - „Plăcere, asceză, performanță: radiografii duhovnicești ale plas­ticității ființei și ale reînnoirii vie­ții”, Bogdan Tătaru-Cazaban, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române, care va vorbi celor prezenți despre „Corporalitatea îngerilor”. Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard va vorbi despre „Trup, boală și îmbătrânire. Perspective pastorale și comunitare”. Inès de Franclieu va con­fe­renția despre „Educația sentimentală a tinerilor și adolescenților: cum să vorbim despre trup și transmiterea vieții? Viața sentimentală: drum spre fericire”. Ultimele conferințe, ale Înaltprea­sfințitului Părinte Mitropolit Iosif și Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Marc Nemțeanul, vor avea ca subiect: „Cum să abordăm trupul în Taina Sfintei Spovedanii”. Conferințele vor fi susținute în limbile română și franceză (cu traducere simultană).

Până în prezent s-au înscris aproape 200 de preoți, diaconi cu familiile și credincioși din arhiepiscopie, numărul copiilor fiind aproximativ 50. Copiii și tinerii prezenți la acest eveniment vor participa la o serie de activități specifice vârstei lor.

Universitatea de vară, organizată de către Protopopiatul Ortodox Român din Franța, este un stagiu de formare pentru clericii și credincioși din această zonă a Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale. Ea răspunde unor necesități ale clerului, preoți și diaconi, pentru a se întâlni, aprofunda cunoștințe sau primi unele noi și dezbate probleme de ordin pastoral cu care se confruntă în parohiile lor. Pe de altă parte, împreună participarea clericilor și a credincioșilor la această întâlnire le oferă posibilitatea mărturisirii credinței și activității lor misionare.