Urmași ai familiei Episcopului martir Grigorie Leu în vizită la Episcopia Hușilor

Data: 18 Aprilie 2024

Miercuri, 17 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a primit la Reședința episcopală vizita unor rude ale Episcopului martir Grigorie Leu al Hușilor.

Într-o atmosferă emoționantă, Viorica Popa, nepoată a Episcopului Grigorie Leu, însoțită de familia sa, a evocat modul cum întâlnirile cu ierarhul martir și-au pus amprenta pe anii copilăriei sale și cum personalitatea acestuia a rămas de referință în familia lor și între cunoscuți.

Părintele Episcop Ignatie le-a descris demersurile întreprinse pentru punerea în valoare a personalității acestui episcop mărturisitor, precum și pentru a readuce în memoria generațiilor actuale jertfa mărturisitoare a ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în timpul regimului comunist, pe nedrept minimalizată în anumite cercuri ale opiniei publice.

De asemenea, Prea­sfinția Sa a amintit de acțiunea de deshumare a rămășițelor pământești ale Episcopului Grigorie Leu, pentru investigarea modului în care a trecut la cele veșnice, existând suspiciunea rezonabilă a otrăvirii sale de către reprezentanții regimului comunist.

Rezultatele acestui demers, concretizate în ordo­nanța de clasare în dosarul penal nr. 24/P/2018, din 28.07.2021, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare, au confirmat faptul că Episcopul Grigorie Leu a fost ucis, prin otrăvire, de către reprezentanții regimului comunist.

De altfel, Viorica Popa a confirmat faptul că, încă din momentul trecerii la cele veșnice a ierarhului, membrii familiei au avut certitudinea că acesta a murit în urma otrăvirii.