Urzicile ajută la detoxifiere
Urzicile conţin un număr mare de aminoacizi, vitamina A, B2, C şi K, clorofilă, săruri minerale, precum calciu, magneziu, fier şi siliciu, substanţe proteice şi acid folic, susțin specialiștii nutriționiști, de aceea le și recomandă în această perioadă de primăvară, mai ales că ne aflăm în Postul Paștelui, răstimp de curățire trupească și duhovnicească pentru creștinii ortodocși.
Urzicile vitaminizează şi remineralizează organismul, elimină starea de anemie, curăţă sângele, având efect detoxifiant şi fiind benefice în cazul persoanelor care suferă de bronşite sau astm, afecţiuni des întâlnite în această perioadă, mai spun nutriționiștii. Aceștia atrag însă atenția că, asemenea spanacului, urzicile nu trebuie fierte mai mult de trei - patru minute, pentru ca organismul să beneficieze de calităţile nutritive ale acestora. Iată o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă:
Mâncare de urzici cu usturoi
Odată curățate de resturi de iarbă și de frunzele trecute, urzicile (cam o plasă de urzici) se spală bine în mai multe ape. Într-o cratiță se pun doi litri de apă, iar când aceasta a ajuns la punctul de fierbere se adaugă urzicile, care vor fi lăsate doar timp de două-trei clocote. Se scot apoi și se lasă puțin timp la răcit, după care vor fi tocate mărunt.
Într-o cratiță cu ulei încins în prealabil se călesc, la foc mediu, o ceapă tăiată mărunt și patru căței de usturoi. După ce s-au înmuiat puțin, se dă focul la minim și se adaugă două-trei linguri de făină. Peste amestecul rezultat se toarnă aproximativ jumătate de litru din zeama în care au fost opărite urzicile și se amestecă (consistența trebuie să fie asemănătoare cu cea a smântânii). Se lasă mâncarea să fiarbă la foc mediu până când ceapa și usturoiul sunt fierte, apoi se adaugă urzicile tocate, care sunt lăsate la foc maximum zece minute. La sfârșit se adaugă sare, piper și, opțional, un cățel de usturoi zdrobit.