Usturoiul, remediu eficient împotriva melcilor dăunători
Un studiu australian a descoperit că speciile invazive de melci au o repulsie faţă de usturoi şi sunt atrase de culoarea roşie, relatează Xinhua. Rezultatele studiului, publicat zilele trecute de agenţia naţională de ştiinţe din Australia, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), pot fi utilizate pentru reducerea ameninţării pe care melcii o reprezintă la adresa agriculturii.
Echipa de cercetători a efectuat teste de laborator şi pe teren asupra a patru specii de melci invazivi şi a constatat că aceştia preferă culoarea roşie, însă se feresc de usturoi şi, într-o mai mică măsură, de cafea.
Valerie Caron, cercetător principal la CSIRO, a declarat că echipa îşi concentrează atenţia asupra unor metode de a utiliza culoarea roşie pentru atragerea melcilor invazivi, în vederea prinderii şi eliminării lor, dar şi asupra repelenţilor, cum ar fi usturoiul, pentru protejarea culturilor. „Usturoiul s-a dovedit cel mai eficient pentru a împiedica melcii să ajungă la sursele de hrană, în condiţii de laborator. Barierele cu cafea au oferit doar o protecţie limitată, în special până la 24 de ore, după care unii dintre melci chiar au mâncat zaţul de cafea”, a declarat Caron.
Studiul a făcut parte dintr-un program naţional de cercetare menit să ofere fermierilor australieni noi instrumente şi tehnici pentru combaterea melcilor dăunători şi reducerea impactului asupra culturilor agricole. Potrivit statisticilor, melcii şi limacşii invazivi contaminează culturile australiene de cereale şi leguminoase, provocând pagube în valoare de 112,4 milioane de dolari în fiecare an.