Ziua drapelului naţional, celebrată în Parohia Bălăneanu din Capitală

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 27 Iunie 2021

Ziua drapelului naţional, sărbătorită anual la 26 iunie, a prilejuit ceremonii militare şi religioase în întreaga ţară. Între comunităţile care au marcat această zi de sărbătoare se numără şi Parohia Iancu Nou-Bălăneanu din cadrul Proto­ieriei Sectorului 2 Capitală.

Sărbătoarea a debutat cu intonarea imnului național, în sfântul lăcaş, urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei Parastasului pentru cei care s-au mutat la Domnul, ne-a transmis părintele paroh Laurenţiu Lazăr.

În continuare, preoţii slujitori, cărora li s-a adăugat şi părintele Aurel Mihai, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, au mers în procesiune în partea de sud-est a bisericii parohiale, unde a fost amenajat un catarg cu o înălţime de 10 metri pentru arborarea tricolorului. Aici a fost săvârșită slujba de binecuvântare a drapelului, iar după stropirea lui cu apă sfințită, preoţii slujitori l-au înălţat pe catarg.

După această ceremonie, părintele vicar eparhial a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța ­Zilei drapelului național, în care a subliniat jertfelnicia înaintașilor noștri pentru realizarea unității de neam și țară. De asemenea, părintele paroh a evocat legătura indisolubilă dintre Biserică și poporul român, mulțumind tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment. În acest sens, părintele şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul generos acordat de Societatea Naţională Nuclearelectrica SA, care a finanțat integral montarea pe acoperișul așezământului social al parohiei a 54 de panouri fotovoltaice performante.

Momentul solemn s-a încheiat prin intonarea imnului național de către toţi cei prezenţi.

Festivitatea religioasă se înscrie în recomandările hotărârii Sfântului Sinod din 25 februarie 2021, privind sărbătorirea, prin ceremonii religioase, a Zilei drapelului națio­nal şi înscrierea ei în Calendarul creştin-ortodox, începând cu anul 2022, la rubrica „Zile şi date importante”, alături de Ziua imnului naţional al României (29 iulie).