Vacanță în inima naturii şi în locuri mai izolate

Data: 01 Iulie 2020

Aproape 75% dintre angajaţii români nu şi-au luat concediu de odihnă în anul 2020 până acum, dar 42% dintre ei intenţionează să o facă în curând, arată datele unui sondaj. Peste 80% dintre ei rămân în ţară şi au în plan să îşi petreacă zilele de vacanță la mare sau la munte. În ceea ce priveşte staţiunile de la munte, cele mai căutate sunt pensiunile şi hotelurile situate în inima naturii şi în locuri mai izolate.

„Îngrijoraţi mai ales că lumea s-a relaxat prea mult şi nu mai respectă regulile de igienă şi distanţare socială (42%), dar şi că vine un nou val de epidemie şi, implicit, noi restricţii care le-ar putea da peste cap planurile de vacanţă (23%), peste 80% dintre ei rămân în ţară şi au în plan să îşi petreacă zilele libere la mare sau la munte (57,4%) ori chiar acasă (24,8%)”, rezultă din datele sondajului publicat de platforma de recrutare BestJobs, realizat în perioada 15-25 iunie 2020.

Dintre cei care plănuiesc să plece anul acesta în vacanţă, 34,2% se aşteaptă să cheltuiască un buget similar celui planificat înainte de izbucnirea pandemiei, iar puţin peste 16% spun că vor reduce bugetul cu până la 30% faţă de anul trecut. Când vine vorba de cazare, 50% dintre respondenţii la sondajul BestJobs preferă hotelul sau pensiunea, şi doar 12% iau în calcul posibilitatea de a-şi petrece concediul într-un apartament închiriat în regim hotelier, cu rulota sau chiar cu cortul. Tot din precauție și din cauza incertitudinilor actuale, românii preferă ofertele „last minute” și îşi rezervă cazarea cu 1-2 săptămâni înainte de sejur, este concluzia unei alte analize realizate de o platformă de rezervări on-line care a înregistrat o creştere cu 12% a rezervărilor în ultimul moment. 

Conform datelor citate, turiştii români care îşi doresc să călătorească în România în perioada următoare vor plăti, în funcţie de tipul de cazare ales, între 90 de lei şi 350 de lei pentru o noapte de cazare, pentru două persoane, cu mic dejun inclus, scrie Agerpres. Astfel, preţul mediu pentru o vacanţă de cuplu ce include trei nopţi de cazare este de 734 de lei, iar pentru o familie formată din 2 adulţi şi 2 copii, acesta ajunge la 1.000 de lei. Cele mai ieftine opţiuni sunt pensiunile din staţiunile agroturistice, unde preţul unei nopţi de cazare este de aproximativ 150 de lei pentru două persoane, cu mic dejun inclus, în timp ce opţiunile cele mai scumpe sunt, în acest moment, hotelurile de 5 stele de pe litoral, unde preţul depăşeşte 350 de lei/noapte pentru două persoane.

În ceea ce priveşte Valea Prahovei şi staţiunile balneoclimaterice, cele mai căutate sunt pensiunile şi hotelurile situate în inima naturii şi în locuri mai izolate. „Primele rezervări au fost făcute de familii cu copii, metoda de plată preferată fiind voucherele de vacanţă“, notează sursa citată.

(Cristina Zamfirescu)