„Vacanţă în tinda Bisericii“, la Sadova

Un articol de: Simion Mîndrilă - 23 Iulie 2016

Bucurie. Acesta este cuvântul care ar putea descrie cele trei zile ale taberei de vară desfăşurate în perioada 18-20 iulie 2016 în Parohia „Sfântul Nicolae“, din Sadova. Cei peste 30 de copii şi tineri ai grupului de cateheză din cadrul Programului „Hristos împărtăşit copiilor“, aflat sub îndrumarea preotului Simion Mîndrilă, au avut prilejul de a fi împreună la rugăciune, masă, activităţi artistico-plastice, jocuri ale minţii şi jocuri sportive.

Tabăra a avut un caracter creativ-educativ, al cărui scop a fost acela de a evidenţia faptul că tinerii au dragoste de frumos, de adevăr, de credinţă, de Biserică, de neam şi tradiţie autentic românească. Ateliere precum pictură pe piatră şi linguri de lemn, cusături tradiţionale, confecţionarea de brăţări s-au împletit cu atelierul muzical (lecţii de chitară), cu cel de bătut toaca, iar jocul, cea mai serioasă activitate a copilăriei, a fost prilej de socializare, de educare a voinţei şi a spiritului de echipă. De sărbătoarea Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, toţi participanţii au trăit emoţiile Sfintei Liturghii în biserica parohială, apoi au luat masa şi au primit răspunsuri la problemele care îi frământau, într-un dialog duhovnicesc cu părintele paroh. Seara a adus întâlnirea în jurul focului de tabără, unde s-au împărtăşit impresiile şi trăirile celor trei zile de plăcute îndeletniciri.

Tabăra din acest an este o continuare a celorlalte activităţi adresate tinerilor şi copiilor din parohie, care se desfăşoară de peste 15 ani. Din mărturiile lor, copii şi-au descoperit sau redescoperit aptitudini artistice, de îndemânare sau muzicale şi s-au îmbogăţit spiritual. Mediul virtual care pune stăpânire pe sufletul curat al tânărului a fost dat uitării în aceste zile, iar veselia, meditaţia şi prezenţa ludicului i-au făcut atât pe cei prezenţi, cât şi pe părinţi, să afirme faptul că tabăra a fost o reuşită atât din punct de vedere sufletesc, dar şi trupesc. Această tabără accentuează bucuria că tinerii ştiu să arate rolul important pe care îl au în Biserică, dar şi că Biserica îşi educă fiii pentru viaţa veşnică. Anul 2016, fiind Anul omagial al educaţiei religioase şi a tineretului creştin ortodox, prilejuieşte unirea în „Duh şi Adevăr“ a forţei pe care tineretul Bisericii o poate pune la dispoziţia societăţii româneşti, atât de fragmentată şi disipată.