Val de scumpiri la alimente
Românii plătesc cu aproape 3 lei mai mult şi pentru un pachet de unt, cu 2 lei mai mult pentru un litru de lapte, iar preţul făinii a crescut şi el. Iar scumpirea produselor de bază se va traduce în perioada sărbătorilor la preţuri mult mai mari pentru produse cum este cozonacul. Producătorii spun că responsabili pentru scumpire sunt mai mulţi factori, printre care se numără noul preţ al carburanţilor, dar şi criza europeană a acestor produse, care începe să se simtă şi în România.
Majorarea prețului carburanților de la 1 octombrie a produs un val de scumpiri în lanț pentru cele mai multe produse și servicii, în special pentru alimente, care începe să se simtă tot mai mult în preţul coşului de consum al populaţiei.
Potrivit președintelui federațiilor sindicale din industria alimentară, Dragoș Frumosu, scumpirile ulterioare creşterii preţului la carburanţi erau previzibile. „Dacă pentru producători toate aceste scumpiri înseamnă 2-3% în mod direct, la raft s-ar putea ca prețul să fie cu 5-6% mai mare. Aceasta deoarece transportul influențează materia primă, dar costul de transport înseamnă și transportul de la producător la comerciant”, a declarat Frumosu, pentru Agerpres. El a arătat că se vor majora cel mai mult preţurile la carne, produsele din carne, lapte, produse lactate și pâine.
Cel mai mult s-au scumpit deja ouăle, care au ajuns să coste chiar cu 50-70% mai mult faţă de lunile august - septembrie. Preţul unui ou la poarta fermei a crescut în câteva zile cu 16 bani, potrivit Digi24. Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, crede că această majorare este influenţată de criza externă. „Este o criză de ouă în toată Europa şi a dus la creşterea preţului la poarta fermei”, a declarat Ilie Van pentru postul de televiziune.
Nu doar ouăle s-au scumpit mult, ci şi untul. Dacă la începutul lunii septembrie pachetul de 250 de grame putea fi cumpărat cu 4 până la 8 lei, acum este cu 3-4 lei mai scump. Scumpirea untului va creşte şi preţul produselor de cofetărie sau patiserie. Adriana Ungureanu, proprietara unei cofetării, spune că untul este un ingredient de bază utilizat în crearea produselor de patiserie şi că probabil va trebui să majoreze preţul la produse. „La noi în cofetărie jumătate din produse sunt cu unt, iar 98% sunt cu ouă. Probabil vom scumpi şi noi pentru că suntem foarte afectaţi de aceste scumpiri”, arată proprietara.
Lista scumpirilor continuă cu majorarea cu 20 de bani a preţului unui litru de ulei de floarea-soarelui, în timp ce kilogramul de zahăr a crescut cu aproape 50 de bani, iar preţul sticlei de 2 litri de lapte a trecut de 8 lei.
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna septembrie la 1,77%, cel mai înalt nivel din noiembrie 2013, când a fost 1,83%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,54%, în medie, faţă de luna august, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat tot cu 0,54%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,32%. Faţă de luna august, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în a noua lună a acestui an, la alte legume şi conserve de legume (5,11%), ouă (4,16%) şi combustibili (2,19%).