Varza de Bruxelles, o legumă plină de nutrienți
O sursă excelentă de proteine este varza de Bruxelles, legumă din familia cruciferelor. Doar 88 de grame din această varză, crudă, îndeplinesc cerințele zilnice recomandate pentru un aport necesar de vitamina C și vitamina K. Persoanele care doresc o dietă bogată în nutrienți ar trebui să ia în considerare includerea legumelor crucifere în dieta lor.
Consumul de legume crucifere are o serie de beneficii pentru sănătate, printre care scăderea riscului de afecțiuni cardiovasculare și unele tipuri de cancere. Un element important din conținutul biochimic al acestei legume, și anume vitamina K, constituie un real ajutor în menținerea sănătăţii sistemului osos.
Varza de Bruxelles oferă o cantitate semnificativă de vitamina K-1, sursă importantă pentru formarea şi mineralizarea oaselor. Este, de asemenea, o sursă excelentă de calciu, cu rol în susținerea sistemului osos, în rezistență și creștere. Persoanele care iau anticoagulante ar trebui să mențină cantitatea de vitamina K pe care o consumă în fiecare zi, datorită rolului său important în coagularea sângelui.
Varza de Bruxelles mai conține și antioxidanți, printre care acidul alfa-lipoic, care are capacitatea de a reduce nivelul de glucoză, de a crește sensibilitatea la insulină și de a preveni modificările induse de stresul oxidativ la persoanele cu diabet zaharat. Administrarea de suplimente care conțin acest antioxidant poate duce la scăderea leziunilor nervoase pentru persoanele care au diabet.
Legumele crucifere, printre care și varza de Bruxelles, au în componență compuși care conțin sulf, imprimând acel gust amar. În timpul consumului și digestiei, aceștia se descompun în alți compuși activi, care pot împiedica dezvoltarea cancerului în unele organe, cum ar fi cancerele de prostată, colorectal, pulmonar și de sân.
Varza de Bruxelles conține și o cantitate mare de clorofilă, acţionând tot ca un antioxidant împotriva unora dintre compușii responsabili de dezvoltarea cancerului pancreatic. Leguma are în compoziţie și o cantitate substanțială de vitamina C, care ajută la păstrarea sănătății ochilor și reduce riscul de cataractă. Vitamina C poate combate, de asemenea, daunele radicalilor liberi și este necesară pentru producerea de colagen, o proteină care ajută la susținerea rezistenței și elasticității pielii. Este, de asemenea, o sursă bună de provitamina A, sub formă de beta-caroten. O cană de varză de Bruxelles crudă oferă 396 micrograme de beta-caroten, 37,8 calorii, 0,264 g de grăsime, 7,88 g de carbohidrați, 2,97 g de proteine.
Atunci când cumpărați varză de Bruxelles, asigurați-vă că frunzele sunt strânse și ferme, iar păstrarea să se facă la frigider. Când preparați termic această legumă, nu o gătiți excesiv, deoarece poate deveni amară, diminuând astfel valoarea nutritivă.