Vernisajul expoziției „Oglinda de lemn” la Timișoara
Joi, 17 noiembrie 2016, la Casa Artelor din Timișoara a avut loc expoziția-instalație „Oglinda de lemn”, parte a proiectului „Biserici înlemnite din Banat” (susținut de Asociația Peisagiștilor din România - filiala Vest). Expoziția își propune să aducă în discuție situația patrimoniului de lemn din Banat, fiind deopotrivă o campanie alternativă de informare asupra sorții arhitecturii tradiționale și un semnal de alarmă în ceea ce o privește.
Uneori abandonate de comunitățile cărora le-a aparținut, bisericile de lemn rămân tăcute pe câte o coamă de deal, așteptând să fie salvate. Una dintre acestea este biserica de la Crivina de Sus (județul Timiș), prezentă prin piesa centrală a expoziției - șindrila, care a acoperit-o câteva decenii și care, reînvestită cu sens, a devenit altceva decât acoperiș.
Organizatorii expoziției propun vizitatorilor o incursiune nu doar în istoria celor mai vechi biserici de lemn din Banat, ci un excurs în propria istorie de viață și propriile valori prin trei niveluri: spiritual, patrimonial și estetic.
Acest proiect s-a născut când un grup de tineri cercetători, aflați în fața unui cimitir năpădit de buruieni și a unei biserici în care clopotele nu s-au mai tras de mult din cauza stării avansate de degradare, în special a învelitorii de șiță, s-a hotărât să facă ceva pentru a o salva. Din partea Centrului eparhial a fost prezent la eveniment și arhid. ing. Timotei Anișorac, consilier la Sectorul patrimoniu și construcții bisericești al Arhiepiscopiei Timișoarei, care de mai bine de trei ani se ocupă și de proiectul de restaurare a bisericilor de lemn din zona Făgetului.
„Vrem din tot sufletul să promovăm aceste biserici, pentru că ele reprezintă trecutul nostru, adevărate file vii de istorie ale comunității, ale credinței noastre. Aceste locașuri au fost realizate de oameni simpli, care au adus Domnului ce au avut mai bun în satul lor, au donat lemnul din pădurile lor, și acest lemn a fost încredințat celor mai buni meseriași, ca să clădească casa lui Dumnezeu. Prin implicarea acestei echipe minunate de tineri, dorim să aducem proiectul în atenția autorităților locale și să conștientizăm generația tânără, cât sunt ele de importante pentru istoria noastră locală și națională”, a spus arhid. ing. Timotei Anișorac, consilier eparhial.
Tinerii entuziaști care au demarat acest proiect, istorici, peisagiști, arhitecți, artiști, antropologi, l-au avut alături și pe părintele profesor Constantin Jinga de la Facultatea de Teologie din Timișoara, care, prin sfaturile și conferințele sale, a arătat tinerilor firele subtile care ne leagă de propria istorie și de memoria locurilor noastre sfinte. De asemenea, un aport important în derularea acestui proiect l-a avut și prof. dr. Sorin Predescu, director la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Timiș.
În cadrul evenimentului s-au desfășurat proiecții succesive de filme tematice, iar cei prezenți au putut vedea frumusețea bisericilor de lemn din Banat prin prezentarea proiectului „Biserici înlemnite din Banat” și expoziția de fotografie.