Versantul de la Mănăstirea Cornu a fost stabilizat

Un articol de: Ioan Bușagă - 24 Martie 2017

Alunecările de teren care au afectat timp de aproape 8 ani Mănăstirea „Sfântul Ioan Teologul” şi „Sfânta Cuvioasă Eufrosina” din comuna Cornu, judeţul Prahova, au fost stabilizate. Lucrările de consolidare a versantului de est afectat de alunecările de teren au fost realizate anul trecut.

Mănăstirea „Sfântul Ioan Teologul” şi „Sfânta Cuvioasă Eufrosina”, din comuna Cornu, judeţul Prahova, a fost întemeiată în anul 2008, iar lucrările de la biserică şi la corpul de chilii de pe platoul dealului au fost demarate încă din anul 2006. Însă, la puţin timp după stabilirea obştii de maici, îndrumată de părintele duhovnic Arsenie Muscalu, versantul de est al platoului, pe care se află mănăstirea, a fost afectat de alunecări de teren. „Acest fenomen a evoluat rapid, la început, frontul alunecării a fost la 15-20 m faţă de peretele chiliilor, apoi, în anul 2010, s-a apropiat la 7 m, urmând ca în anul 2013 să ajungă până sub clădirea existentă. Alunecarea de teren se întinde pe versantul estic din zona Topşeni-Podişor a locali­tăţii Cornu până în pârâul Câm­piniţa pe o lungime de aproximativ 1.000 m. Cauzele producerii fenomenului de alunecare au fost următoarele: prezenţa marnei ca rocă de bază (ea devine friabilă la umiditate şi îngheţ), precipi­taţiile abundente din anul 2007, reactivarea unei alunecări vechi, izvoarele subterane, precum şi panta abruptă, cu eroziuni frec­vente. S-au încercat soluţii mai puţin costisitoare, dar, din păcate, au fost ineficiente, ba chiar unele dintre ele au avut efecte nedorite”, a precizat monahia Petronia Niţă, stareţa Mănăstirii „Sfântul Ioan Teologul” şi „Sfânta Cuvioasă Eufrosina” din comuna Cornu.

Riscul avansării alunecărilor şi prăbuşirii corpului de chilii era iminent. Astfel, au fost realizate proiecte și studii de specialitate în regim de urgenţă pentru salvarea clădirilor existente şi opri­rea alunecărilor. „În anul 2012 s-a întocmit o Documentație de Avi­zare a Lucrărilor de Interven­ție (D.A.L.I.). Din lipsa fondurilor nu s-au putut executa lucrările de consolidare care se impuneau, conform studiilor efectuate, iar situaţia se agrava. Astfel, în anul 2013 s-a impus demolarea parţi­ală a chiliilor întrucât frontul alunecării ajunsese sub clădire și exista pericolul prăbușirii. Pentru a opri înaintarea alunecării s-a executat în regim de urgenţă un zid arcuit, cu sprijinire berlineză (micropiloţi forați) și drenuri care au captat o parte din apele subterane. Construcţia zidului a fost o soluţie care a ajutat pentru moment oprirea alunecării. Dar un singur zid era insuficient în condiţiile în care ritmul alunecării era rapid. De aceea, se impunea construirea în regim de urgenţă a altor ziduri care să ajute la stabilizarea zonei. Lucrările trebuiau continuate pentru ca toate eforturile făcute până la acel moment să nu devină inutile, existând astfel pericolul ca alunecarea să se extindă şi pe versantul vestic cu implicaţii majore asupra locuitorilor din comuna Cornu”, a explicat maica stareţă Petronia Niţă.

Obştea mănăstirii, ajutată de Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, prin reprezentanți ai Sectorului monumente și cons­trucții bisericești și ai Sectorului bunuri imobile bisericești, a reuşit ca demersurile făcute între anii 2011 şi 2014 să fie aprobate, şi anume a fost aprobată susţinerea financiară a investiţiei de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin includerea proiectului mănăstirii în subprogramul „Lucrări în primă urgenţă”, derulat prin Compania Naţională de Investiţii. „La începutul lunii aprilie 2016 au început lucrările prevăzute în pro­iectul «Stabilizarea versantului de est la Mănăstirea Sfântul Ioan Evanghelistul și Sfânta Cuvioasă Eufrosina». Licitația pentru realizarea proiectului și execuție a fost câștigată de S.C. GEOSOND S.A. (director general - Petre Uţă). Lucrările au constat în construirea unui zid principal de sprijin şi a două ziduri secundare din beton armat fundate pe micropiloți și ancorate, protecția suprafeței terenului în aval de zidul principal de sprijin, cu gabioane, consolidarea terenului cu micropiloți, drenuri orizontale, taluzări și înierbări. Lucrările au fost executate conform contractului de lucrări şi Autorizaţiei de Construire, au fost în concordanţă cu proiectul tehnic şi au corespuns din punct de vedere calitativ cu prevederile normelor, normativelor şi reglementărilor tehnice în vigoare. În toamna anului trecut au fost finalizate lucrările, iar în luna decembrie a avut loc recepţia lucrărilor”, a mai precizat maica Petronia Niţă, stareţa Mănăstirii „Sfântul Ioan Teologul” şi „Sfânta Cuvioasă Eufrosina” din comuna Cornu.